El papa Francesc ha escrit la carta apostòlica Sublimitas et miseria hominis, sobre el filòsof i teòleg francès Blaise Pascal, amb motiu del quart centenari del naixement del qui també va ser matemàtic i físic. Va néixer el 19 de juny del 1623 a Clermont i va morir, amb 39 anys, el 19 d’agost del 1662 a París.

Cercador incansable de la veritat, pensador brillant, atent a les necessitats materials de tothom, enamorat de Crist, cristià de racionalitat excepcional i d’intel·ligència immensa i inquieta” són alguns dels elogis que el Papa dedica al filòsof francès.

Francesc recorda que durant tota la seva vida Pascal “va cercar la veritat” i, amb la raó, “va rastrejar-ne els signes, especialment en els camps de les matemàtiques, la geometria, la física i la filosofia”.

PAPA FRANCESC

“En un segle de grans progressos científics es va mostrar com un cercador incansable de la veritat; sempre inquiet, atret per horitzons nous i més llunyans”

El filòsof francès sempre va estar atent als problemes socials i no es va tancar als altres, destaca el Papa, “ni tan sols en l’hora de la darrera malaltia”.

El Pontífex també posa en relleu que “un pensador tan brillant com Pascal, al final de la seva vida, no veiés cap altra urgència més enllà de posar les seves energies en les obres de misericòrdia”.

Amb la carta apostòlica, el Papa subratlla que quatre segles després, Pascal continua sent “per a nosaltres el company que acompanya la nostra recerca de la veritable felicitat i, segons el do de la fe, el nostre reconeixement humil i joiós del Senyor mort i ressuscitat”.

Pascal, diu Francesc, es va preocupar per comunicar que “Déu i la veritat són inseparables”, però també que “fora de la perspectiva de l’amor, no hi ha veritat que valgui”.

El desig del Papa és que l’obra de Pascal i els seus exemples de vida ajudin “a recórrer fins al final el camí de la veritat, de la conversió i de la caritat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!