Francesc

El govern nord-americà i el president Barack Obama han reconegut la mediació del papa Francesc per al restabliment de les relacions diplomàtiques entre Washington i l’Havana que possibilitarà aixecar en part l’embargament econòmic, comercial i financer que arrossega Cuba des del 1960.

L’administració nord-americana ha donat a conèixer que el Pontífex va enviar al setembre un missatge als presidents Barack Obama i Raúl Castro per acabar amb el distanciament. Els contactes van continuar fins al 16 de desembre quan tots dos presidents van matenir una conversa telefònica.

A través d’un missatge televisiu des de Panamà, Obama ha agraït l’exemple i l’ajuda de Francesc: “Vull agrair al Vaticà i especialment al papa Francesc, l’exemple moral del qual ha col·laborat a la millora de les relacions entre Cuba i els Estats Units.”

La Casa Blanca ha reconegut que la carta papal “va donar un gran impuls per avançar” en les negociacions, alhora que ha informat sobre la presència de representants vaticans al procés.

“Decisió històrica”

La Secretaria d’Estat del Vaticà ha donat a conèixer un comunicat, minuts després de les conferències dels presidents de tots dos països, en el qual indica que el Papa “es complau per la decisió històrica dels governs dels Estats Units i de Cuba d’establir relacions diplomàtiques per superar, per l’interès dels ciutadans, les dificultats que han macat la seva història recent”.

El comunicat destaca que, durant els darrers mesos, Francesc va escriure a Obama i a Castro per convidar-los a resoldre qüestions humanitàries d’interès comú, com la situació dels detinguts. També mostra el desig del Papa que aquest diàleg “sigui l’inici d’una nova fase de relacions entre totes dues parts”.

El Vaticà va rebre a l’octubre les delegacions de tots dos països per oferir els seus bons oficis a favor d’un “diàleg constructiu sobre temes delicats”.

La Secretaria d’Estat també ha dit que continuarà treballant per fer créixer les relacions bilaterals i afavorir el benestar dels ciutadans de tots dos països.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!