Aquest dimecres el papa Francesc ha continuat les catequesis sobre “els testimonis exemplars de zel apostòlic” i ha dedicat la sessió a sant Daniel Comboni.

El sant italià va viure en un context caracteritzat per l’horror de l’esclavatge, del qual era testimoni. Aquest sant va entendre que l’esclavatge social té les arrels en un altre de més profund, el del cor.

Francesc ha lamentat que l’esclavatge, així com el colonialisme, “no és un record del passat”. Especialment a Àfrica continua aquesta tragèdia, “davant la qual el món econòmicament més avançat acostuma a tancar els ulls, les orelles i la boca”.

Per això, ha renovat la crida que va fer a Kinshasa, en el seu viatge a la República Democràtica del Congo.

PAPA FRANCESC

“No toqueu Àfrica. Deixeu d’asfixiar-la, perquè Àfrica no és una mina per explotar ni una terra per saquejar”

Tornant a l’exemple missioner de Comboni, el Papa ha destacat que per a ell les persones evangelitzades no eren només “objectes” de la missió, sinó “subjectes”. Desitjava que tots els cristians esdevinguessin protagonistes de l’acció evangelitzadora.

Amb aquesta intuïció, va pensar i actuar de forma integral “involucrant el clergat laical i promovent el servei laical de la catequesi”.

Com ha explicat Francesc, sant Daniel Comboni va concebre el desenvolupament humà tenint cura de les arts i les professions, “afavorint el rol de la família i de la dona en la transformació de la cultura i de la societat”.

En aquest sentit, el Papa ha subratllat la importància de fer progressar la fe i el desenvolupament humà des de dins dels contextos de missió, “en comptes de trasplantar models externs o limitar-se a un assistencialisme estèril”.

El Pontífex també ha recordat que el somni de Comboni és “una Església que fa causa comuna amb els crucificats de la història, per experimentar amb ells la seva resurrecció. El seu testimoni sembla que ens repeteix: ‘No oblideu els pobres, estimeu-los, perquè en ells hi ha Jesús crucificat, esperant ressuscitar’”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!