El papa Francesc ha estat acompanyat, a l’audiència general setmanal dels dimecres, pel patriarca Teodor II, líder de l’Església ortodoxa copta, per a una salutació especial als fidels.

Tots dos s’han intercanviat salutacions i Teodor II s’ha adreçat per primer cop a la multitud aplegada a la plaça de Sant Pere. Ha estat el primer cop que ho fa el cap d’una altra Església.

Francesc i Teodor II han commemorat el 50è aniversari de la històrica trobada dels seus predecessors, Pau VI i Shenouda II, que va tenir lloc el maig del 1973.

Va ser la primera trobada entre un Bisbe de Roma i un patriarca copte ortodox, que va culminar amb la signatura d’una declaració cristològica conjunta.

Els dos líders a l’audiència general, amb el cardenal Joan Josep Omella al fons / © VATICAN MEDIA

L’audiència general ha començat amb el discurs del patriarca copte, que ha agraït al Papa “tot el que ha fet, durant aquest temps de servei, arreu del món en tots els camps”. I ha afegit: “Prego perquè Crist el conservi en plena salut i li concedeixi la benedicció d’una llarga vida.”

En el discurs, Teodor II ha subratllat que “hem escollit l’amor, tot i que anem contra corrent (…); hem acceptat el desafiament de l’amor que Crist ens demana i serem veritables cristians i el món es farà més humà, perquè el món sabrà que Déu és amor i que aquest és el seu nom més alt”.

Després d’aquestes paraules, Francesc ha recordat la seva primera visita fa deu anys: “Em va venir a veure el 10 de maig de fa deu anys, pocs mesos després de la seva elecció i la meva, i em va proposar de celebrar cada 10 de maig el ‘Dia de l’Amistat Copta-Catòlica’, que celebrem cada any des de llavors.”

El Papa també ha tingut un record pels 21 coptes assassinats per Estat Islàmic el 15 de febrer del 2015 en una platja de Líbia, on hi eren per motius de feina, i ha assegurat que “els màrtirs de l’Església copta són els nostres”.

Francesc ha demanat que “Déu, per intercessió dels sants i màrtirs de l’Església copta, ens ajudi a créixer en comunió, en un únic i sant vincle de fe, esperança i amor cristià”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!