Francesc es prepara per oferir al món

El Papa ha viscut la setmana de Pasqua pensant en una celebració, la d’aquest diumenge, que segurament es convertirà en la icona de l’Any Jubilar que estem celebrant. Ens referim al diumenge II de Pasqua o de la Divina Misericòrdia. Francesc oferirà al món un missatge que sintetitzarà el fons de la seva proposta als creients i al món en general, des de les dimensions espiritual, humana i social. El coordinador general dels programes de la Ràdio Vaticana, el jesuïta Andrea Majewski, ha reflexionat aquest mateix divendres sobre la devoció de la Divina Misericòrdia, tot just dos dies abans de la seva festa, aquest diumenge segon de Pasqua. “Voldria dir que m’agrada pensar que estem parlant en la vigília de l’onzè aniversari de la mort de Sant Joan Pau II i abans del diumenge de la Divina Misericòrdia, festa que va ser instituïda per ell”, ha destacat.
Majewski, també polonès, ha comentat que, dins la línia de continuïtat en els ensenyaments dels papes, “Joan Pau II ha aprofundit el tema de la Misericòrdia a partir de les revelacions de Jesús a una pobra religiosa polonesa, Faustina Kowalska, que no parlava de la Misericòrdia en forma abstracta, perquè ella explicava que havia experimentat la Misericòrdia de Déu en la seva vida concreta”. El coordinador dels Programes de la Ràdio Vaticana ha recordat que “també el Papa Francesc -quan parla de misericòrdia- descriu el que ell mateix ha experimentat, ja que la Misericòrdia és sobretot l’atribut de Déu mateix”.
Andrea Majewski ha explicat també que “l’home modern difícilment accepta que és miserable, que té necessitat d’algú que li obri els ulls, però cadascú de nosaltres pot experimentar la misericòrdia de Déu”. Finalment ha recordat que, segons el Papa Francesc, l’única condició és el “ser sincer” amb un mateix i amb els altres, fins i tot amb Déu mateix. El jesuïta ha conclòs que precisament “per això és tan important el confessionari, entès com el lloc en què es pot experimentar la Misericòrdia de Déu”.
Federico Lombardi, condecorat pel govern mexicà
El director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha estat condecorat amb l’ordre mexicana de l’Àguila Asteca, juntament amb el canceller de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències i Ciències Socials, Marcelo Sánchez Sorondo, el vicepresident de la Comissió per a l’Amèrica Llatina, Guzmán Carriquiry, i l’inspector general de la gendarmeria vaticana, Domenico Giani.
L’ambaixador de Mèxic davant la Santa Seu, Mariano Palacios Alcocer, ha explicat que “l’Àguila Asteca és la més alta distinció que el Govern de Mèxic atorga als estrangers que han prestat serveis prominents a la nació mexicana o la humanitat”. En aquesta línia, ha definit el guardó com ”un reconeixement a no mexicans tant per la vinculació directa a Mèxic com per a la humanitat en el seu conjunt”. Aquesta condecoració va ser creada l’any 1933, i té com a peculiaritat que “el Consell que atorga la medalla està encapçalat directament pel President de la República de Mèxic, així com pel secretari o secretària de relacions exteriors i la direcció general del protocol de la Cancelleria”.
Aquest dissabte, aniversari molt especial
Aquest dissabte, a més, es compleixen 11 anys de la mort de Sant Joan Pau II, tot just coincidint amb la vigília del Diumenge II de Pasqua o de la Divina Misericòrdia, festa instituïda pel mateix Papa polonès amb aquest nom. Recordem que també va ser un dissabte vigília de la mateixa festa dins l’octava pasqual quan ens va deixar Karol Wojtyla. El cardenal Angelo Comastri, vicari general del Papa per a la Ciutat del Vaticà, ha destacat aquest divendres que Joan Pau II va tenir la misericòrdia, juntament amb la veritat, en el centre des seus 26 anys i mig de pontificat. “El testimoni de Joan Pau II se sintetitza en dos llums: el del perdó, fins a l’heroisme d’arribar a dir germà a Ali Agca, que havia disparat contra ell, i la veritat”, ha explicat. L’actual vicari pontifici ha destacat la publicació de tres grans documents de Joan Pau II, que són les encícliques Veritatis Splendor, Evangelium Vitae i Fides et ratio.

Angelo Comastri ha assegurat que la veritat és un servei de misericòrdia. També s’ha referit a un altre important document, la Dives in Misericordia, en què el pontífex polonès contraposava les grant potencialitats i les grans febleses d’aquest món tan preparat per renovar-se en alguns temes tecnològics o científics però no pas en la capacitat de trobar la felicitat. El cardenal Comastri, actual home de confiança del Papa Francesc, ha recordat que els tres últims papes han confluït sempre “en la idea que l’ésser humà necessita la misericòrdia de Déu”.
Mor el cardenal suís George Cottier, teòleg emèrit de la Casa Pontifícia
Finalment destaquem que, aquest dijous passat a la nit, va morir als 93 anys el cardenal George-Martin Cottier, dominic i teòleg emèrit de la Casa Pontifícia i expert en diàleg amb els no creients. El 1986 va ser nomenat membre de la Comissió Teològica Internacional i, el 1988, teòleg de la Casa Pontifícia i després responsable de diversos dicasteris vaticans. Cottier va participar en el Concili Vaticà II precisament en treballs relacionats amb el diàleg entre creients i no creients.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 1 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!