El papa Francesc nega que tingui intenció de dimitir, desmenteix que estigui malalt de càncer i reitera el desig de viatjar a Rússia i Ucraïna com més viat millor. Són algunes de les explicacions que ha donat el Pontífex en una entrevista amb el corresponsal de l’agència Reuters, Phil Pullella.

En la conversa, el Papa ha revelat que nomenarà dues dones al Dicasteri dels Bisbes i que, per tant, participaran en el procés d’elecció dels nous pastors diocesans. Ho ha dit en resposta a una pregunta sobre la presència femenina al Vaticà, sobre el que estableix la nova constitució apostòlica Praedicate Evangelium que reforma la Cúria, i sobre quins dicasteris podrien ser confiats a una laica o un laic.

Francesc ha afegit que per al futur veu possible que es nomenin laics per dirigir dicasteris com el de Laics, Família i Vida, el de Cultura i Educació o la Biblioteca.

Darrerament, s’ha especulat sobre una possible renúncia del Papa, a la qual cosa, Francesc ha explicat al periodista que “mai m’ha passat pel cap. No per ara. De debò”, tot i que ha assenyalat que s’està estudiant la possibilitat de renunciar en cas que la salut li faci impossible seguir en el ministeri. Quan se li ha preguntat quan podria passar això, ha dit que “no ho sabem, Déu dirà”. I ha aprofitat la conversa per negar que tingui càncer.

Sobre el dolor al genoll, que l’ha obligat a suspendre diferents actes de l’agenda, entre ells el seu viatge a Àfrica, ha reconegut que li ha causat “molt de patiment” perquè volia promoure la pau a la República Democràtica del Congo i al Sudan del Sud.

En l’entrevista s’han tocat temes internacionals, com la guerra d’Ucraïna. El Papa ha explicat que hi ha hagut contactes entre el secretari d’Estat, el cardenal Pietro Parolin, i el ministre d’Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, sobre un possible viatge a Moscou.

PAPA FRANCESC

“M’agradaria anar a Ucraïna i primer voldria anar a Moscou. Ara és possible que, després del meu retorn de Canadà, pugui anar a Ucraïna. Primer és anar a Rússia per mirar d’ajudar d’alguna manera, però  m’agradaria anar a les dues capitals”

Una altra qüestió abordada en la conversa amb Pullella ha estat la decisió de la Cort Suprema dels Estats Units que anul·la la sentència Roe Vs. Wade que estableix el dret de la dona a l’avortament.

El Papa ha assegurat que respecta la decisió, però que no té prou informació per parlar-ne des del punt de vista legal. Amb tot, ha condemnat enèrgicament l’avortament, comparant-lo amb “contractar a un sicari”.

PAPA FRANCESC

“És legítim, és correcte, eliminar una vida humana per resoldre un problema?”

També s’ha demanat al Papa un comentari sobre el debat als Estats Units en relació a si un polític catòlic, que s’oposa personalment a l’avortament però dona suport al dret dels altres a escollir, pot rebre la comunió.

Sobre aquesta qüestió, Francesc ha considerat que “quan l’Església perd la seva naturalesa pastoral, quan un bisbe perd la seva naturalesa pastoral, això provoca un problema polític. Això és tot el que puc dir”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!