Francesc demana una conversió sense hipocresia

El Papa ha encapçalat la processó penitencial des de l’església de Sant Anselm a la basílica de Santa Sabina, al turó romà de l’Aventino, on ha presidit la missa de Dimecres de Cendra.

Francesc ha demanat “el do de les llàgrimes per fer la nostra pregària i el nostre camí de conversió cada cop més autèntic i sense hipocresia” i ha convidat a preguntar-se: “Jo ploro? El Papa plora? Els cardenals ploren? Els bisbes ploren? Els consagrats ploren? El plor és a les nostres pregàries?”

Durant la processó penitencial, en la qual s’han entonat les lletanies, el Pontífex ha estat acompanyat pels cardenals de la Cúria romana, bisbes i arquebisbes, els monjos benedictins de Sant Anselm i els pares dominics de Santa Sabina, a més de nombrosos fidels.

En l’homilia, el Pontífex ha recordat que la Quaresma és un “temps en el qual mirem d’unir-nos més estretament al Senyor, per compartir el misteri de la seva passió i la seva resurrecció. (…) Només el Senyor pot salvar del flagell i cal suplicar-li amb pregàries i dejunis, confessant el propi pecat”.

Segons el Bisbe de Roma, “tornar al Senyor amb tot el cor significa emprendre un camí d’una conversió no superficial i transitòria, sinó un itinerari espiritual que es refereix al lloc més íntim de la nostra persona”. Ha indicat que el cor és la seu dels sentiments, el centre on maduren les nostres eleccions, les nostres actituds i ha comentat que aquest “‘torneu a mi amb tot el cor’ no afecta només els individus, sinó que s’estén a tota la comunitat”.

El Papa ha puntualitzat que en l’evangeli “Jesús rellegeix les tres obres de pietat previstes per la llei de Moisès: l’almoina, la pregària i el dejuni“. En aquest sentit, ha reconegut que aquestes disposicions s’havien vist arruïnades pel formalisme exterior o que fins i tot s’havien convertit en un signe de superioritat social. I per això, Jesús subratlla una temptació comuna a aquestes tres obres, que es pot resumir en la hipocresia.

Així, Francesc ha dit que quan es fa alguna cosa bona, gairebé instintivament neix el desig de ser estimat i admirat per aquesta bona acció, per la qual cosa “Jesús ens convida a complir aquestes obres sense cap ostentació i a confiar únicament en la recompensa del Pare que hi veu en allò secret“.

El Bisbe de Roma ha subratllat que “el Senyor no es cansa mai de tenir misericòrdia de nosaltres, i vol oferir-nos un cop més el seu perdó, tots el necessitem, i ens convida a tornar a Ell amb un cor nou, purificat del mal, purificat per les llàgrimes, per participar de la seva alegria”.

El Pontífex ha assegurat que la reconciliació entre Déu i nosaltres és possible gràcies a la misericòrdia del Pare que, per amor a nosaltres, no va dubtar a sacrificar el seu Fill: “En Ell podem convertir-nos en justos, en Ell podem canviar, si acollim la gràcia de Déu i no deixar-nos passar en va el moment favorable.”

Així mateix, ha demanat a la Mare de Déu que sostingui els cristians en el combat espiritual contra el pecat.

Finalment, el Papa ha assenyalat que el gest de la imposició de la cendra i la fórmula que pronuncia el celebrant recorden la veritat de l’existència humana: “Som criatures limitades, pecadors cada cop més necessitats de penitència i conversió.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!