Francesc canonitza el primer sant de Sri Lanka

El Papa ha canonitzat el P. Josep Vaz, nascut a Goa (Índia) com el primer sant de Sri Lanka, exemple de com s’evangelitzen les perifèries, d’obediència a l’Església i que el veritable culte a Déu no porta a la violència, sinó al respecte de la vida, la dignitat, la llibertat i el compromís d’amor al proïsme.

La cerimònia ha tingut lloc durant una missa al Galle Face Green de Colombo, amb la participació de més de 600.000 fidels, que ha començat amb el ritu de canonització, on el bisbe de Kandy (Sri Lanka), Mons. Joseph Vianney Fernando, ha demanat al Papa la canonització del missioner de l’Oratori de Sant Felip Neri.

Després, l’arquebisbe de Goa i Damao (Índia), Mons. Felipe Neri Antonio Sebastian del Rosario, ha presentat la biografia del P. Vaz. Un cop llegides les lletanies dels sants, Francesc l’ha proclamat sant.

En l’homilia, el Pontífex ha destacat el zel apostòlic del nou sant, el qual “va respondre al mandat del Senyor ressuscitat de fer deixebles de totes les nacions”, amb les seves paraules i més “amb l’exemple de la seva vida”. “En sant Josep Vaz veiem un signe esplèndid de la bondat i l’amor de Déu amb el poble de Sri Lanka”.

El Bisbe de Roma ha recordat que en aquell temps (segle XVII i XVIII) els catòlics eren perseguits i això va dur el sacerdot a vestir com un pobre i exercir les seves funcions de manera secreta: “Els seus esforços van donar força espiritual i moral a l’atribolada població catòlica.” I ha destacat el seu servei als malalts, sobretot durant una epidèmia de verola a Kandy: “Va ser tan reconegut pel rei, que se li va permetre més llibertat d’actuació. Es va desgastar en el treball missioner i va morir, extenuat, a l’edat de 59 anys, venerat per la seva santedat.”

Tres virtuts

Francesc ha posat en relleu que el nou sant és model per als cristians per moltes raons i n’ha destacat tres. En primer lloc, va ser un sacerdot exemplar: “Ell ens ensenya a sortir a les perifèries perquè Jesucrist sigui conegut i estimat arreu.” També és exemple “de patiment pacient a causa de l’Evangeli, d’obediència als superiors, de sol·licitud amorosa per a l’Església de Déu”. I ha explicat que malgrat les persecucions i que els catòlics són minoria, gràcies al fet que va estar unit “al Senyor crucificat en la pregària, va arribar a ser per a totes les persones una icona vivent de l’amor misericordiós i reconciliador de Déu”.

Un segon tret que ha subratllat el Papa és que “ens mostra la importància d’anar més enllà de les divisions religioses en el servei de la pau. El seu amor a Déu el va obrir a l’amor del proïsme sense fer distinció de raça, credo, tribu, condició social o religió“. Per això, ha dit que el pare Vaz “ens ensenya que el veritable culte a Déu no porta a la discriminació, odi o violència, sinó al respecte de la dignitat i la llibertat dels altres, i al compromís amorós per tothom”.

Finalment, ha comentat que és exemple de zel missioner: “Malgrat que va arribar a Ceilan per ajudar i donar suport a la comunitat catòlica, va arribar a tothom. Va deixar casa seva, la seva família, la comoditat del seu entorn familiar, va respondre a la crida a sortir. Estem cridats a sortir amb el mateix zel, el mateix ardor de sant Josep Vaz, però també amb la seva sensibilitat, el seu respecte pels altres, el seu desig de compartir aquella paraula de gràcia que té el poder d’edificar. Estem cridats a ser deixebles missioners.”

Francesc ha acabat l’homilia demamnnt a Jesús que els cristians de Sri Lanka segueixin “l’exemple de sant Josep Vaz, es mantinguin ferms en la fe i contribueixin cada cop més a la pau, la justícia i la reconciliació en la societat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!