Francesc afirma que la vida consagrada és "un do de Déu"

El Papa de l’alegria va presidir el 2 de febrer passat la seva primera Jornada Mundial de la Vida Consagrada. Ho va fer instant tots els religiosos, monjos i laics consagrats a viure en «l’alegria d’estar guiats per l’Esperit, mai rígids, mai tancats, sempre oberts a la veu de Déu que parla, que obre, que condueix, que ens convida a anar cap a l’horitzó». En un dia plujós a Roma, les candeles enceses a la basílica de Sant Pere —com a totes les esglésies del món— van evocar la necessitat, recordada una vegada i una altra per Francesc, que la vida consagrada continuï sent llum que il·lumini les tenebres del nostre món.

L’Evangeli de la festa, que narra l’encontre de la Sagrada Família amb els ancians Simeó i Anna, va donar peu al Sant Pare perquè tant en la missa com en l’Àngelus dediqués especialment les seves paraules a «tots els que han sentit la crida a seguir Jesús de prop en el camí dels consells evangèlics». «A la llum d’aquesta escena evangèlica —va assenyalar Francesc— mirem la vida consagrada com un encontre amb Crist: és ell qui ve a nosaltres, portat per Maria i Josep, i som nosaltres els que anem a Ell, guiats per l’Esperit Sant. Però al centre hi és Ell. Ell ho mou tot, Ell ens obre el temple, l’Església, on el podem trobar, reconèixer, acollir, abraçar.»

També va recordar que es tracta d’un «encontre entre els joves plens d’alegria en observar la Llei del Senyor i els ancians plens d’alegria per l’acció de l’Esperit Sant». «És un encontre singular entre observança i profecia —va prosseguir—, on els joves són els observants i els ancians són els profètics! En realitat, si reflexionem bé, l’observança de la Llei està animada pel mateix Esperit, i la profecia es mou en el camí traçat per la Llei.» En un bonic exercici de paternitat espiritual el Papa jesuïta va animar joves i ancians a viure la comunió i enriquir-se mútuament: «Fa bé als ancians comunicar la saviesa als joves i fa bé als joves recollir aquest patrimoni d’experiència i de saviesa, no per guardar-los en un museu, sinó per portar-los endavant, amb els reptes que la vida ens presenta. Per al bé de les respectives famílies religioses i de tota l’Església.»

Més tard en l’Àngelus, Francesc va tornar a posar l’accent en la molta necessitat que té avui l’Església i el món de la presència dels religiosos. Una presència, va dir, «que enforteix i renova el compromís de la difusió de l’Evangeli, l’educació cristiana, la caritat envers els més necessitats, la pregària contemplativa». «Cada persona consagrada és un do per al poble de Déu en camí», va afirmar, perquè «totalment consagrats a Déu, estan totalment entregats als germans, per portar la llum de Crist allí on hi ha foscor, i difondre la seva esperança en els cors desanimats». I va afegir: «Les persones consagrades són un signe de Déu en els diferents ambients de la vida, són llevat per al creixement d’una societat més justa i fraterna, profecia del fet de compartir amb els petits i els pobres. Així entesa i viscuda, la vida consagrada se’ns presenta com és realment: un do de Déu!» «L’Església i el món —va acabar remarcant— necessiten aquest testimoni de l’amor i de la misericòrdia de Déu.»

En el marc de la XVIII Jornada Mundial de la Vida Consagrada, el cardenal João Braz, prefecte de la Congregació pera als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, va presentar el 31 de gener l’Any de la Vida Consagrada 2015. Impulsat pel mateix papa Francesc, aquest Any està pensat per recordar «amb memòria grata» els 50 anys de la publicació del decret conciliar Perfectae caritatis, sobre la renovació de la vida consagrada. Ha estat «un temps de gràcia per a la vida consagrada», ha explicat Braz, «pel que fa a estar marcats per la presència de l’Esperit Sant que ens porta a viure també les febleses i infidelitats com a experiència de la misericòrdia i de l’amor de Déu». El cardenal brasiler va assenyalar que aquesta iniciativa pretén també, més enllà de les crisis, viure el present amb passió i abraçar el futur amb esperança: «Volem assumir aquesta crisi no com a avantcambra de la mort, sinó com una ocasió favorable per al creixement en profunditat i, per tant, d’esperança

L’Any de la Vida Consagrada, que probablement s’iniciarà el 21 de novembre del 2014, comptarà amb la celebració a Roma de diverses trobades, simposis i congressos internacionals. S’espera també del Sant Pare una nova constitució apostòlica sobre la vida contemplativa en lloc de l’actual Sponsa Christi, promulgada per Pius XII el 1950.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!