Les fotografies que el biblista Bonaventura Ubach (1879-1960) va fer a Síria, l’Iraq, el Sinaí i sobretot Palestina durant les primeres dècades del segle XX conformen el gruix de l’exposició La mirada del biblista. Instants d’eternitat. El Pròxim Orient al fons fotogràfic del pare Ubach, que es podrà veure fins al 27 d’agost al Centre Tarraconense El Seminari (Sant Pau, 4 · Tarragona).

Organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i l’Abadia de Montserrat, la mostra compta amb una selecció de 76 imatges, de les millors i més representatives d’entre les més de 6.000 que va realitzar Ubach entre 1922 i 1951 en els seus viatges al Pròxim Orient.

Cartell de l’exposició.

Unes imatges amb què Ubach volia retenir sobre el paper un món bíblic que estava en vies de desaparició – sota l’avenç imparable de la modernitat i els conflictes que ja es forjaven a la regió – i que utilitzaria per il·lustrar l’ambiciosa Bíblia Grossa de Montserrat (28 volums, publicats entre 1926-1954, 3 volums dedicats únicament a les imatges), un projecte col·lectiu que va dirigir i al qual va dedicar la seva vida.

Com explica el comissari de la mostra, l’arqueòleg Joan Eusebi Garcia Biosca, són objectiu de la càmera del pare Ubach paisatges, monuments i restes arqueològics, formes de vida com la dels beduïns, cerimònies i rituals, i comunitats cristianes i àrabs… fotografies que li permeten evocar escenes bíbliques. Per fer-ho s’acosta amb cura quasi etnogràfica a la població local i deixa sempre fora de focus les manifestacions de modernitat.

El P. Ubach carregant en camells les caixes de materials arqueològics destinats al Museu Bíblic de Montserrat.

I si bé l’objecte central de l’exposició és la producció fotogràfica del pare Bonaventura Ubach, la mostra inclou diversos àmbits que amb altres documents i imatges glossa la figura i l’obra del monjo i contextualitza el moment en què, per una banda, s’engeguen diversos projectes de traducció dels evangelis al català i, per l’altra, s’inicien les exploracions científiques al Pròxim Orient des d’una mirada orientalista i biblista. L’exposició es tanca amb una petita mostra d’altres mirades fotogràfiques sobre la regió -des de comercials a periodístiques- coetànies de l’època del pare Ubach.

L’exposició té continuïtat virtual a www.bibliotecademontserrat.cat/ubach, on es podran arribar a consultar 5.000 imatges restaurades digitalment del fons fotogràfic del Pare Ubach, fruit d’un projecte de recuperació i digitalització impulsat durant tres anys per l’Abadia de Montserrat i l’IEMed.

I també es complementa, en el mateix Museu de Montserrat, amb la col·lecció d’arqueologia del Pròxim Orient (antiga Pèrsia, Mesopotàmia i Egipte) que conté un ampli ventall de materials arqueològics aplegats en gran part pel P. Bonaventura Ubach des del 1906.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!