Fins al proper 5 de març, es pot visitar a la Sala 2 del Palau Robert de Barcelona la mostra Europa Fortalesa, comissariada pel fotoperiodista i documentalista independent Sergi Cámara. A través de fotografies, sovint colpidores, textos i explicacions que el mateix autor ens ofereix mitjançant codis QR, el visitant pot tenir accés a informació sensible sobre les diferents rutes que emprenen les persones migrants, els perills que afronten diàriament i les moltes penalitats que han de suportar.

El treball de Sergi Cámara s’ha centrat durant anys en les migracions i els refugiats. Ha documentat les arribades de barques al Iemen des de Somàlia, la ruta dels migrants pel desert del Sàhara, el tràfic d’òrgans amb refugiats i migrants a Egipte i la ruta dels refugiats per Europa, entre d’altres. És autor del llibre Negro, sobre el seu treball de deu anys a la frontera de Melilla, editat per Blume. Ha publicat en diferents mitjans nacionals i internacionals. Ha estat guardonat amb el premi Memorial Joan Gomis a la trajectòria periodística el 2019 i amb el premi José Couso de Telecinco el 2005. És dels que creuen que en aquest ofici valen més unes bones botes que una bona càmera.

Segons dades de l’OIM, s’han documentat 5.684 morts en rutes migratòries cap a Europa des de l’any 2021

Segons dades de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), s’han documentat almenys 5.684 morts en rutes migratòries cap a Europa des de l’any 2021 i s’ha observat un augment en la quantitat de morts en rutes al llarg de la Mediterrània, en fronteres terrestres cap a Europa i dins del continent. Des del 2021, s’han constatat almenys 2.836 persones mortes o desaparegudes a la ruta de la Mediterrània central (dades de 24 d’octubre del 2022), un xifra en augment en comparació de les 2.262 morts registrades entre el 2019 i el 2020.

A la ruta occidental Àfrica-Atlàntic cap a les illes Canàries (Espanya), s’han documentat 1.532 morts, una xifra superior a qualsevol altre període de dos anys des que l’OIM va començar a documentar els decessos el 2014. En aquestes dues llargues i perilloses rutes internacionals, les dades són incompletes pels nombrosos i freqüents «naufragis invisibles» (casos en què barques senceres plenes de persones es perden a la mar).

La xifra de morts en diverses rutes europees ha augmentat en comparació a anys anteriors, sobretot a la frontera entre Turquia i Grècia (126 morts documentades), a la ruta dels Balcans occidentals (69), al canal de la Mànega (53) i a les fronteres de Bielorússia i la Unió Europea (23).

Hi ha milers de famílies que estan buscant familiars desapareguts que es van perdre en viatges migratoris a Europa. L’exposició s’endinsa en la tragèdia d’aquestes persones i de les epopeies que, a diferents fronteres europees, es viuen cada dia.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!