Cada cop menys sacerdots surten dels seminaris i els pocs rectors existents a les diòcesis catalanes s’han de multiplicar per servir cada arxiprestat. La Terra Alta no és una excepció; l’any 1973 tenia 11 rectors i l’arxiprest, Miquel Romero, un excepcional sacerdot que va saber unir totes les parròquies i va instaurar la Romeria comarcal a la Fontcalda i a Montserrat. Al darrere de tot, existia un personatge ocult que aconsellant Romero, i, amb els seus savis consells, ho feu possible: es tracta del canonge Joan Bta. Manyà.

En l’actualitat, cada rector terraltí ha de multiplicar les tasques eclesials i servir quatre parròquies. Però el profit dona fruits; els seus inductors, Manyà i Romero, amb l’ajuda d’aquells 11 sacerdots de la comarca, han traspassat i han fet possible amb el treball dels mossens David, Julian i Alexis, la continuïtat i l’èxit espiritual i festiu que ha comportat.

La commemoració va començar el 28 d’octubre amb l’assistència del bisbe Sergi de Tortosa i del pare abat Manel de Montserrat. Una festa gran amb participació a Gandesa, de representants de cada poble. I va continuar els dies 10, 11 i 12 de novembre amb el viatge de gairebé 400 pelegrins al santuari de la Moreneta, la majoria arribats amb autobusos però també amb cotxes particulars.

Tres dies d’oració i recolliment, on va destacar la conferència del pare Bernabé del dissabte a la tarda i la missa conventual del diumenge presidida pel bisbe Sergi. A continuació, el pare abat va celebrar una emotiva recepció, acompanyat pel bisbe, els mossens David i Alexis, i l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, al costat de la pubilla del 2023. A la tarda, el monjo vilalbí, pare Lluís Juanós, va acomiadar la comitiva de romers, convidant-los a prosseguir visitant cada any la Moreneta.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!