L’arquebisbe Carlo Maria Viganò, exnunci apostòlic als Estats Units, ha rebut l’excomunió d’ofici per haver volgut abandonar la comunió amb el Bisbe de Roma i l’Església catòlica.

Com explica el mateix organisme competent en un comunicat, el 4 de juliol passat el Dicasteri per a la Doctrina de la Fe es va reunir per concloure el procés penal extrajudicial ex can. 1720 CIC contra monsenyor Carlo Maria Viganò, “acusat del delicte reservat de cisma (cann. 751 y 1364 CIC; art. 2 SST)”. La decisió li ha estat comunicada el 5 de juliol.

“Són ben conegudes les seves declaracions públiques”, afirma el comunicat que també s’ha fet públic divendres 5 de juliol, “de les quals en resulta la negativa de reconèixer i sotmetre’s al Summe Pontífex, de la comunió amb els membres de l’Església que hi estan subjectes i de la legitimitat i autoritat magisteral del Concili Ecumènic Vaticà II”. En diverses ocasions en els darrers anys, Viganò havia declarat que no reconeixia la legitimitat del Papa i de l’últim Concili.

D’acord amb l’excomunió latae sententiae, Viganò té prohibit celebrar la missa i els altres sagraments; rebre els sagraments; administrar els sacramentals, i celebrar les altres cerimònies de culte litúrgic; participar activament en les celebracions esmentades; exercir càrrecs o ministeris o funcions eclesiàstiques; realitzar actes de govern.

Això no obstant, el sentit de l’excomunió és la de ser un càstig medicinal que convida al penediment, per la qual cosa sempre s’espera el retorn de la persona a la comunió.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!