Exclosos

La Trobada Mundial de Moviments Populars ha acabat, després de tres dies de deliberacions a Roma, amb una declaració final en la qual exclosos, desocupats i sense terra han fet seves les denúncies i propostes socials del papa Francesc. Els signants han subratllat la “claredat” i “contundència” del seu missatge, que no admet “dobles interpretacions”, i han condemnat la “naturalesa predadora” del sistema capitalista.

Un centenar de delegats d’organitzacions socials, als quals es va sumar el president bolivià Evo Morales, han analitzat les causes estructurals de la desigualtat i l’exclusió a la llum dels ensenyaments del Pontífex. Els delegats han assegurat que el discurs que Francesc els va adreçar sintetiza “gran part de la nostra realitat, les nostres denúncies i les nostres propostes”.

Segons els participants a la trobada, les paraules del Bisbe de Roma recullen “l’actitud fraterna, pacient i càlida de Francesc amb tots i cadascun de nosaltres, en especial amb els perseguits, també expressa la solidaritat amb la nostra lluita tants cops desvaloritzada i prejudicada, fins i tot perseguida, reprimida o criminalitzada”.

Els representants de les organitzacions de base han coincidit en el fet que les xifres “horroroses” de la desigualtat s’han de buscar en “la naturalesa inequitativa del sistema capitalista, que posa el lucre per sobre de l’ésser humà”. I han afegit: “El poder enorme de les empreses transnacionals que pretenen devorar i privatitzar-ho tot són el primer violí d’aquesta simfonia de la destrucció.”

Aquesta trobada ha estat convocada per la Pontifícia Comissió Justícia i Pau i l’Acadèmia Pontifícia de les Ciències Socials.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!