Estudis per a una Església en sortida

Com renovar els estudis eclesiàstics en el sid’una Església en sortida? Com dotar-los de veritable qualitat? Com facilitar oconvalidar els estudis en Ciències Sagrades a un refugiat? Com formarapropiadament el qui ha de jutjar una causa de nul·litat matrimonial? Quèsignifica la transdisciplinarietat? Com implementar els estudis a distància?Aquests foren alguns interrogants que es van plantejar i respondre en el recentCongrés organitzat per la Congregació per a l’Educació Catòlica, celebrat aRoma (3 i 4 de maig) sobre la constitució apostòlica Veritatis gaudium (VG),del papa Francesc. Hi participaren rectors, degans i professors dels EstatsUnits, del Canadà, de diversos països europeus, del Pròxim Orient… Lanombrosa participació —subratllada públicament pel prefecte, cardenal GiuseppeVersaldi— és un signe de fins a quin punt avui interessen els estudis deTeologia, Filosofia, Dret Canònic i altres ciències sagrades i la sevaimprescindible actualització. Es faran tres trobades més de presentació enaltres zones geogràfiques del món. La VG es començarà a implementar el cursproper 2018-2019.

Una de les línies de fons de l’encontre va serla importància del context cultural del lloc. Ja en el proemi de la constitucióanterior, la Sapientia christiana, s’afirmava que «el medi cultural en el qualviu la persona exerceix una gran pressió sobre el seu mode de pensar iconseqüentment sobre la seva manera d’obrar; per la qual cosa la divisió entrela fe i la cultura és un impediment força greu per a l’evangelització». SegonsMons. Vincenzo Zani, secretari de la Congregació, així com un aforisme clàssicera que «la gràcia no destrueix la natura, sinó que la porta a plenitud» avuipodríem dir que «el do de Déu s’encarna en la cultura pròpia de cada persona». Esva citar també el filòsof francès Edgar Morin, segons el qual avui «calrepensar el pensar».

La inspiració cristiana, característica de diversesuniversitats llatinoamericanes i també, singularment, de la Universitat RamonLlull, ve reforçada en el número 5 del proemi de la VG: «La Teologia i lacultura d’inspiració cristiana han estat a l’altura de la seva missió quan hansabut viure amb risc i fidelitat a la frontera.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!