Les grans competicions esportives no fan vacances. I no ens referim només als Jocs Olímpics de París, que tindran lloc del 26 de juliol a l’11 d’agost. Des de fa unes setmanes es disputa, en l’àmbit del futbol, l’Eurocopa i la Copa Amèrica. La màquina esportiva de fer diners no té aturador.

L’esport d’elit mou molts diners i, per tant, molts interessos que de vegades no són prou transparents. Hi ha dictadures que vulneren els drets humans més elementals que es blanquegen a ulls del món gràcies a les competicions esportives d’alta volada. L’esport, aleshores, esdevé una tapadora en mans de desaprensius.

Però l’esport té una altra vessant molt positiva, i és aquí on l’Església posa l’accent. Coneixem els beneficis individuals de practicar un esport, en el sentit que esdevé una autèntica escola de virtuts com són l’esforç, la disciplina, la fraternitat i fins i tot l’espiritualitat. Però també a nivell social pot ajudar a canalitzar el clam unànime a favor de la pau i de la justícia social.

Per això, el papa Francesc insta a aprofitar el gran esdeveniment mundial que seran els Jocs Olímpics de París per demanar una treva a favor de la pau. A través del pròleg del llibre Jocs de Pau, l’ànima dels Jocs Olímpics i Paralímpics, el Papa ens ha recordat una vegada més la importància que pot tenir l’esport per “construir ponts, enderrocar barreres i promoure relacions pacífiques de manera concreta”. Es tracta, doncs, d’afavorir un esport amb ànima, més necessari que mai.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!