L’Escola Pia ha fet públic el cas d’un antic escolapi que va abusar sexualment d’un nombre important de menors durant 25 anys al Senegal.

Es diu Manel Sales Castellà, i va cometre els abusos entre el 1980 i el 2005, aprofitant la seva condició de missioner i l’autoritat que tenia sobre els infants.

Aquests abusos eren coneguts per una part dels estudiants de les escoles dels escolapis al Senegal, però el fet que l’homosexualitat estigui penada al país va afavorir la impunitat i el silenci, segons el comunicat de la congregació fundada per sant Josep de Calassanç.   

No va ser fins al 2005 quan un grup de catalans que van anar al Senegal va denunciar els fets i, aleshores, Manel Sales va ser traslladat a Catalunya, on va continuar en actiu com a rector

D’aquesta manera, se’l va apartar d’activitats relacionades amb menors i va començar un tractament psiquiàtric. Les autoritats religioses de Roma no el van expulsar del sacerdoci fins que, l’any 2018, els escolapis s’hi van posar en contacte arran d’una nova denúncia, d’una ciutadana francesa. I finalment el 2019 va ser expulsat del sacerdoci

Va ser aleshores quan Sales va reconèixer els fets i els escolapis es van posar en contacte amb les víctimes i els van facilitar el seu suport.   

Tot plegat no s’ha sabut fins ara, 25 anys després. Aquest any al febrer es va crear la Comissió de Defensa dels Menors Abusats Sexualment a l’Església al Senegal, entitat que també signa el comunicat que ha emès avui l’Escola Pia. 

Aquesta comissió, que ha recollit testimonis directes i indirectes dels fets, els va traslladar al defensor del poble i a l’Escola Pia.

L’ordre ara reconeix els fets i diu que es vol responsabilitzar de tot allò que va fer malament en el passat

En el comunicat, l’Escola Pia assumeix que el 2005 no van atendre correctament les víctimes, i assegura que sent vergonya i absoluta indignació davant dels fets. Els escolapis també demanen perdó sincer a totes les víctimes, i expliquen que han denunciat els fets davant de la Fiscalia i, de nou, a les autoritats de l’Església.   

Perdó i servei a les víctimes

Jordi Vilà Font, provincial de l’Escola Pia de Catalunya des del març passat, en declaracions a Ràdio Estel, ha explicat que la denúncia els permet créixer com a institució, demanar perdó i posar-se al servei de les víctimes 

Jordi Vilà ha explicat que la denúncia arriba precisament ara, anys després dels fets, perquè segons diu, la congregació actual no coneixia els fets anteriors i ha estat a partir de fonts d’arxius que han conegut els fets. El provincial de l’Escola Pia de Catalunya ha aclarit que, un cop coneguts els fets, els religiosos creien que no es podia quedar d’aquesta manera i que protegir la institució era dir la veritat i assumir que els fets havien passat. 

Vilà ha detallat que el 2005 un dels cooperants va saber que Manel Sales havia comès abusos a un dels infants. Va ser en aquell moment quan el provincial d’aleshores en va tenir coneixement, i va traslladar l’acusat a Catalunya perquè visqués en una residència d’avis, on va començar un tractament psiquiàtric i va estar fent tasques administratives fent de secretari provincial.  

L’Escola Pia aclareix que Manel Sales no ha tingut relació en cap moment, des del 2005, amb cap escola o parròquia on hi hagi hagut nens i joves. L’any 2018 hi va haver un episodi semblant quan una voluntària del Senegal es va assabentar que el religiós havia comès abusos i ho va fer saber a la congregació. Va ser quan va confessar que havia comès abusos al Senegal. Llavors va començar tot el tràmit que el papa Francesc havia demanat, el canònic. El procés va acabar el març del 2019, moment en què Manel Sales deixa de ser escolapi i perd l’estat clerical.   

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!