Doctor cum laude en Sociologia, llicenciat en Filologia semítica i en Estudis de l’Àsia Oriental i màster en Màrqueting i comunicació, Joan Hernández ha estat nomenat nou secretari general de Religions per la Pau a Europa. Un càrrec que compaginarà amb les seves tasques com a professor universitari, director del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER) i director diocesà de Relacions Interreligioses de l’arquebisbat de Barcelona.

Què ha significat per a vostè aquest nomenament com a secretari general de Religions per la Pau a Europa?

Un reconeixement a la tasca duta a terme com a professor universitari, on puc aplicar, com a voluntariat, els meus coneixements d’entesa i de mediació al servei de les persones. És continuar el treball que es fa com a GTER a Catalunya, però en un pla europeu i internacional. A part de la meva feina professional com a professor universitari, la tasca realitzada dins de l’àmbit català com a director del GTER i com a director diocesà de Relacions Interreligioses de l’arquebisbat de Barcelona ha influït en aquest nomenament.

Quins són els objectius principals d’aquesta organització internacional multireligiosa fundada el 1970?

És una entitat que treballa amb la complicitat de Nacions Unides i d’Unicef a favor de la pau. Els objectius són l’acció coordinada de les religions a favor de la pau i com a factor positiu de la societat. És una organització amb seu internacional a Nova York i amb una presència a més de vuitanta països per fer possible aquest impacte social.

Quins seran els reptes que es planteja dur a terme en aquesta nova comesa?

Són diversos. En destacaria dos, un de general i un d’intern. Pel que fa a l’àmbit europeu, la normalització i la presència de les religions a l’espai públic. És a dir, el reconeixement per les entitats civils i de les administracions de les aportacions positives de la religió a la societat, tot salvaguardant la pràctica religiosa i la seva expressió en societat com un dret fonamental personal i col·lectiu. A nivell intern, Religions per la Pau Europa està dividida en quatre comitès: consell de líders religiosos a Europa, joves, dones i consells interreligiosos en el context de països. Un dels objectius interns és el de millorar i enfortir la comunicació entre aquests diferents comitès per a un major impacte i amb la resta de la societat civil. Que se sàpiga què es fa; per això, s’ha de millorar la comunicació. 

Considera que el diàleg interreligiós ha experimentat una forta embranzida en els darrers temps?

Penso que sí, però alhora se l’ha vist només com un espai de coneixement o de debat teològic. Religions per la Pau es basa en l’acció i el treball conjunt de les religions. Aquesta visió està en total sintonia amb l’encíclica del papa Francesc Fratelli tutti. Per exemple, es focalitza en el treball conjunt i coordinat de les religions per frenar o mitigar els efectes del canvi climàtic o per pal·liar la fam al món; uns elements transversals i urgents que demanen un treball coordinat de tots. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!