Entrem dins del pessebre és el títol del nou llibre del caputxí fra Valentí Serra, que el dijous 17 de novembre ha estat presentat a la sala d’actes de l’Ateneu Terrassenc, una entitat de llarga tradició cultural fundada el 1879.

Després d’una salutació del president i la vicepresidenta de l’entitat, Ramon Vidal i Cèlia Ros, respectivament, el director d’Edicions Morera i de la seva col·lecció L’Ermità, Norbert Tomàs, va oferir la biografia cultural de qui va glossar la nova publicació, el Dr. Àngel Manuel Hernández Cardona. Catedràtic emèrit de botànica, acadèmic i membre de la Societat Catalana de Biologia, en aquest acte cultural va dissertar com a expert i gran entusiasta del pessebre.

En la seva intervenció, el Dr. Hernández Cardona va tractar sobre la iconografia del pessebre anterior al fet de Greccio (1223) i va projectar algunes imatges pessebrístiques de pintors vinculats a l’experiència franciscana, especialment del cèlebre Giotto.

“El pessebre ens ajuda a reviure l’adveniment del Fill de Déu a la terra”

FRA VALENTÍ SERRA

Seguidament, fra Valentí Serra va explicar com dels naixements monumentals exposats als convents es va anar passant, progressivament, al pessebre familiar, amb unes dimensions més reduïdes i com, a poc a poc, els figuraires crearen un conjunt de figuretes populars per donar vida als nostres pessebres; unes figures, però, carregades de significació i de simbolisme.

Fra Valentí va subratllar que el pessebre, durant les festes nadalenques, dona a les nostres llars un to memorialístic, ja que ens ajuda a reviure l’adveniment del Fill de Déu a la terra que, cada any, per Nadal, torna a entrar en la nostra història i s’insereix en el cor de cada llar amb la recreació d’un paisatge de gust de terra catalana. Això s’aconsegueix gràcies als elements naturals aportats pels nostres boscos i erms, els quals contribueixen a segellar l’espiritualitat del nostre pessebre, de tal manera que s’ha convertit en un poderós instrument per articular el nostre ideal topogràfic i cultural, que fins i tot ens identifica com a poble.

Els assistents a l’acte, socis de l’Ateneu i terrassencs interessats en el fenomen pessebrístic, van fer signar a l’autor exemplars del nou llibre Entrem dins del pessebre, publicat a la Col·lecció L’Ermità que ja ha començat a estampar-ne una segona edició.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!