«Entre els cristians encara no hi ha hagut una veritable conversió ecològica»

Un any més s’han celebrat les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura (Premià de Dalt). En aquesta edició, la número 52, s’ha reflexionat sobre La conversió ecològica, una exigència de la fe. Les diferents ponències van tenir com a rerefons l’encíclica del papa Francesc Laudato Si. L’arquebisbe emèrit de Palerm (Itàlia), el cardenal Salvatore De Giorgi, va ser l’encarregat de pronunciar la primera conferència sobre Història del pensament ecològic dins de l’Església.
«Per desgràcia, entre els cristians encara no hi ha hagut una veritable conversió ecològica, perquè en el passat la catequesi no ha tractat prou l’aspecte doctrinal i moral del problema ecològic. Especialment el papa Francesc amb la publicació de l’encíclica Laudato Si, on insisteix amb fortes motivacions de fe sobre l’exigència de la conversió ecològica», sosté el cardenal De Giorgi.
«Avui com mai la terra, «la nostra casa comuna», és maltractada i saquejada, especialment en detriment dels pobres i de tots els descartats del món, els gemecs dels quals s’uneixen als de la natura, però no són escoltats pels responsables de la vida pública, ni per les persones individuals, inclosos, per desgràcia, els creients, que presenten actituds des de la negació del problema, a la indiferència, a la renúncia còmoda o la fe cega en les solucions tècniques. Per això s’ha de canviar el rumb, una possibilitat amb què el Papa compta», continua De Giorgi.
Davant el canvi climàtic, el cardenal italià indica que l’Església «ofereix l’esperança de la possibilitat i la necessitat d’un canvi de rumb, d’una veritable conversió ecològica si es posen en pràctica les línies de maduració humana inspirades en el tresor de l’experiència espiritual cristiana que el papa Francesc ha indicat en el sisè capítol de l’encíclica: alliberar-se de l’esclavitud del consumisme compulsiu que ens intenta aclaparar amb compres i despeses innecessàries i de tota forma d’egoisme que augmenta la cobdícia. També comprar sempre és un acte moral, a més d’econòmic. El Papa ha precisat que pel que fa al canvi climàtic i les seves causes, objectes de debat en el camp científic, l’Església no hi intervé, però recorda que l’activitat humana és un dels factors del canvi climàtic i que això implica una greu responsabilitat moral per fer tot el que estigui al nostre abast per reduir el nostre impacte i per evitar els efectes adversos sobre la natura i sobre els pobres».

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!