El bisbe Toni Vadell, fill de Llucmajor (Mallorca), on va néixer el 17 de maig del 1972, ha estat enterrat al santuari de Nostra Senyora de Gràcia, tal com era la seva elecció. “Estarà molt a prop de la Mare de Déu, és allò que ell volia, resultat de la devoció que des de sempre havia manifestat per la Mare de Déu i el santuari on habita”, tal com ha destacat el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, en l’homilia de la missa exequial.

La catedral de Mallorca, a Palma, ha acollit dimarts 15 a la tarda la segona Missa exequial de cos present per l’ànima del bisbe auxiliar de Barcelona Toni Vadell, fill de Mallorca i ordenat prevere en aquesta diòcesi, on va exercir tot el seu ministeri abans de venir a Catalunya. Ha presidit l’eucaristia el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, que havia estat precisament auxiliar de Barcelona entre el 2009 i el 2017, abans del nomenament de Vadell. En aquest funeral, han concelebrat el nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, i els actuals auxiliars de l’arxidiòcesi Sergi Gordo i Xavier Vilanova, entre altres bisbes i preveres.

En l’homilia, Sebastià Taltavull ha destacat quatre grans qualitats que el bisbe Toni va assumir a partir de la Revelació en Crist: elecció, servei, alegria i amor. “No hi ha dubte”, ha dit Taltavull, “que enmig del patiment i el dolor s’obren escletxes d’esperança i de consol. És cert que Déu no ens estalvia les llàgrimes, però les eixuga totes, havia comentat el bisbe Antoni a un periodista admirat pel seu testimoni i que mostra l’altra cara d’una Església de la qual sovint es fa caricatura, quan de fet el que més mostra és la tendresa del seu amor solidari que regala i a la vegada la gratitud per l’estimació que rep. Així es va construint la civilització de l’amor enmig de tanta indiferència”.

El bisbe Sergi Gordo besant el fèretre amb les despulles de Toni Vadell. Bisbat Mallorca

Hi han intervingut, recordant al bisbe Antoni, el Nunci Bernardito Auza i el director de l’Oficina de Comunicació de l’Arquebisbat de Barcelona, el diaca Ramon Ollé. En acabar la missa, el membres del Consell episcopal, canonges i bisbes han anat en processó cap al portal major on han fet la darrera pregària i benedicció solemne. Les persones que han tret el fèretre han estat els preveres Antoni Burguera, Carles Seguí, Antoni Gómez i Jaume Alemany i els laics Joan Vadell (germà del bisbe Antoni); Andreu Gelabert; Jaume Martorell i Loren Marian.

Aquest dimarts al matí el bisbe Sebastià Taltavull, el degà, Teodor Suau, i altres membres del Capítol de La Seu, havien rebut el fèretre que conté les despulles del bisbe Antoni Vadell, a l’altar major, on quedava instal·lada la capella ardent fins a les 15 hores. Han passat per la capella més de mil persones que, en diversos moments del matí, han participat en els responsos pronunciats. A més de la família i els amics, han assistit al funeral Aina Calvo, delegada del Govern espanyol a les Balears; José Hila, alcalde de Palma; Mercedes Garrido, consellera de Presidència del Govern de les Illes Balears; Javier de Juan, conseller de Presidència del Consell de Mallorca; Virgilio Moreno, alcalde d’Inca; i Éric Jareño, alcalde de Llucmajor.

Després de la Missa funeral de cos present a Palma, el fèretre amb les despulles de Toni Vadell ha estat traslladat al santuari de Nostra Senyora de Gràcia (a la localitat mallorquina de Llucmajor), on rebrà sepultura en un acte familiar i privat.

Mons. Antoni Vadell i Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona i vicari general, va morir a les 5.45 h del matí de dissabte 12 de febrer, festa de santa Eulàlia, patrona de Barcelona. Des que va anunciar el 16 de juliol passat que se li havia detectat un tumor al pàncrees, el bisbe Toni ha donat un gran testimoni d’acceptació de la malaltia i d’obertura al que ell anomenava “les sorpreses de Déu”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!