El 2 de juliol l’Església celebra la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit amb el lema “Encomana el teu camí al Senyor i Ell actuarà” (Salm 37,5). Des de fa 55 anys, el Departament de Pastoral de la Carretera de la Conferència Episcopal Espanyola promou aquesta jornada coincidint amb els desplaçaments massius per les vacances d’estiu i propera a la festivitat del patró dels conductors i transportistes, Sant Cristòfol, el 10 de juliol.

El missatge dels bisbes d’enguany és una invitació als conductors perquè abans del viatge es resi uns moments al Senyor per posar a les seves mans “el vostre camí amb la seguretat de comptar amb la seva ajuda”. La pregària, a més de posar-nos en relació amb Déu, “estimula la nostra responsabilitat”.

El text recorda que aquesta jornada va tenir els orígens en el Dia de Pregària per la carretera que es va iniciar el 1970 a causa del gran nombre d’accidents i morts que hi havia a la carretera.

El propòsit d’aquest dia era demanar l’ajuda de Déu per a tots els que viuen, viatgen i moren en carretera i ajudar a despertar en tots el sentit de la responsabilitat cristiana en el trànsit.

Una forma senzilla de pregar, diuen els prelats, és fer el senyal de la creu. Un gest “senzill, però de gran significat de fe”. El parenostre, la Salve, l’Àngelus o el rosari són pregàries que resem al llarg de la nostra vida i en circumstàncies molt diverses. Per això, reflexionen, “ i per què no, també quan viatgem les podem resar”.

Els bisbes i el departament de Pastoral de la Carretera celebren que cada vegada hi ha més conductors que tenen present la pregària del conductor, la del Crist de la Carretera, la de la Mare de Déu de la Prudència o la de sant Cristòfol.

També, afegeixen, “ens complau saber” que molts vehicles i camions porten signes religiosos o imatges d’algun sant de la devoció del conductor.

Segons els bisbes, pregar per tenir un bon viatge “ens estimula a posar els cinc sentits per conduir amb responsabilitat i en les condicions degudes” i “creure en el Senyor, amic de la vida, exigeix de nosaltres cuidar-la, la nostra i la dels altres, amb tota cura i dedicació”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!