En marxa la visita "ad limina" dels bisbes catalans

Des d’aquest dilluns els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya estan duent a terme la visita ad limina apostolorum (als llindars dels apòstols sant Pere i sant Pau). Al llarg d’aquests dies mantindran reunions amb els responsables de diversos dicasteris de la Cúria Romana, i destaca la trobada amb el papa Francesc el divendres 7 de març.

Ahir dilluns 3 de març els bisbes catalans es van unir als bisbes espanyols en una trobada conjunta amb el papa Francesc. En el seu discurs, el Papa ha demanat als 83 bisbes espanyols que no estalviïn “esforços per obrir nous camins a l’evangeli, que arribin al cor de tots, perquè descobreixin el que ja ha fet niu en el seu interior: Crist com a amic i germà”.

El Papa ha exhortat els bisbes a “posar les vostres Esglésies en un veritable estat de missió permanent, per trucar a qui s’ha allunyat i enfortir la fe, especialment dels infants”, amb una especial referència al procés d’iniciació cristiana. També ha fet esment particular al matrimoni i a l’acompanyament de les famílies així com al desvetllament de les vocacions que, en paraules de Francesc, el bisbe “ha de posar en el seu cor com a absolutament prioritari”.

Així mateix, ha recordar als bisbes “l’amor i el servei als pobres” tot reconeixent el servei que presta Càritas i altres obres benèfiques de l’Església. Finalment, el Papa ha animat els bisbes a posar-se “al capdavant de la renovació espiritual i missionera de les vostres Esglésies particulars, com a germans i pastors dels vostres fidels, i també dels que no ho són, o ho han oblidat”.

La trobada dels 83 bisbes espanyols amb el Papa s’ha iniciat amb un discurs del president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Antonio María Rouco, que ha convidat Francesc a visitar Espanya amb motiu del V centenari del naixement de santa Teresa de Jesús.

Visita a la Congregació per al Clergat i al Pontifici Consell per a la Nova Evangelització

Els bisbes de les diòcesis catalanes han visitat en primer lloc la Congregació per al Clergat, que presideix el cardenal Beniamino Stella, i a la tarda han estat rebuts al Pontifici Consell per a la Nova Evangelització per l’arquebisbe Salvatore Fisichella.

Com ha manifestat l’arquebisbe Joan Enric Vives en una entrevista a Catalunya Cristiana, els bisbes catalans viuen la visita ad limina amb esperit de joia i comunió. “Aquests dies viurem la col·legialitat episcopal: els bisbes aportarem la nostra visió i els col·laboradors del Sant Pare ens oferiran la seva ajuda en el que ens convingui per millorar l’exercici del nostre ministeri”, ha manifestat el secretari general de la Conferència Episcopal Tarraconense.

Entre alguns dels temes concrets que es tractaran en la visita ad limina, l’arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, ha revelat que “a nivell de diòcesis amb seu a Catalunya i des del Concili Provincial resta pendent l’estructura jurídica que la Santa Seu cregui més convenient per a la relació entre les dues Províncies eclesiàstiques de Barcelona i Tarragona, i que semblava que havia de ser la Regió Eclesiàstica Tarraconense”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!