En un món ideal la gent no hauria de deixar casa seva, la seva gent, els seus orígens per manca d’oportunitats. D’aquí el lema d’enguany de la Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat: “Lliures d’escollir si migrar o quedar-se.” Emigrar hauria de ser una elecció i no una obligació.

D’ençà dels orígens de la humanitat, les migracions han estat una constant. A les guerres, la fam, la repressió i la violència s’hi sumen les causes del canvi climàtic. No ens resulta difícil d’imaginar que fins i tot nosaltres, els privilegiats del primer món, d’aquí a uns anys haurem de marxar de casa cap a zones més fresques i fèrtils.

Però les migracions forçoses tenen causes i conseqüències que hauríem de pal·liar. Les causes ja les hem esmentat: guerres, fam, canvi climàtic… Les conseqüències són en bona part a les nostres mans: oferir acollida i oportunitats de futur a les persones que truquen a la nostra porta cercant una via per tirar endavant elles i les seves famílies. L’acollida i l’hospitalitat a l’estranger és un dels imperatius evangèlics: “Era foraster i em vau acollir.”

Els cristians no podem quedar-nos de braços plegats veient com la gent s’enfonsa al Mediterrani o mor d’inanició al nord de l’Àfrica. Tampoc com malviuen pels nostres carrers tantes persones arribades d’altres països. Calen més comunitats d’acollida. Ens ho recorda el cardenal Omella en l’entrevista que publiquem aquesta setmana i en la seva carta dominical, titulada Mare de Déu de la Mercè, consol dels migrants: “Hauria de ser una preocupació pastoral compartida i prioritària facilitar unes bones condicions de vida a aquelles persones que han arribat forçades a casa nostra i que intenten refer la seva vida. (…) tota la comunitat hauria d’estar disposada a acollir, protegir, promoure i integrar tothom, sense deixar fora ningú.”

PS. Amb aquest número encetem el 45è aniversari de la història de Catalunya Cristiana. Un bon moment per agrair-vos la vostra confiança i fidelitat, i per oferir-vos un nou disseny més actual i modern del setmanari. Esperem que us agradi.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!