“Estem contents per l’acord de pau. I preguem per una pau duradora que sigui efectiva el més aviat possible perquè la població més afectada pugui recuperar la seva vida.” Són els desitjos del pare Hailemariam Medhin, superior dels salesians a Etiòpia, informa Missions Salesianes.

El govern etíop i el Front Popular d’Alliberament del Tigre han firmat un acord de pau que posa fi a dos anys de conflicte. Segons el text signat, les parts es comprometen al “cessament de les hostilitats”, cosa que implica un “desarmament sistemàtic, ordenat, suau i coordinat”.

Igualment, el compromís suposa el “restabliment dels serveis, l’accés sense traves als subministraments humanitaris” i la “protecció dels civils, especialment dones i nens a Tigre”.

L’acord també preveu la “resolució pacífica del conflicte”, el “reconeixement de les conseqüències destructives entre les dues parts sobre les vides humanes i els mitjans de subsistència” i la “decisió de cercar una solució pacífica i duradora en el marc del cessament permanent de les hostilitats”.

“El conflicte a la regió de Tigre ha durat dos anys en els quals es compten per milers els morts i per milions les persones desplaçades i refugiades”

Com constata Missions Salesianes, “set milions de persones fa dos anys que sobreviuen cada dia als bombardejos i necessiten ajuda urgent”.

La intensificació de la violència en les darreres setmanes havia tornat a aïllar la zona, que tenia tallades les comunicacions i on no hi havia hospitals, ni medicines, ni treball, ni escoles, ni bancs.

Durant tot aquest temps una vintena de missioners salesians s’han quedat al costat de la població al nord del país.

Les comunitats de Mekelle, Adigrat, Shire i Adwa van obrir les instal·lacions per acollir els desplaçats, compartint la poca ajuda que arribava de l’exterior.

Com recull Missions Salesianes, “en aquests dos anys de conflicte, més de 8.000 famílies han rebut ajuda directa d’emergència i amb productes no peribles”.

Aquests dos anys de conflicte han suposat violacions greus i abusos contra la població civil: desplaçaments i retorns forçats, assassinats, segrestos, violència sexual i saquejos.

“La situació va obligar els salesians a interrompre les activitats d’educació, formació i serveis socials per centrar-se en l’actuació d’emergència”

Per això, en aquesta nova etapa de pau que s’obre, els missioners salesians esperen que l’acord es compleixi i es puguin obrir camins de diàleg i de reconstrucció.

L’arribada de l’ajuda humanitària a la zona es considera el primer pas per consolidar aquest procés de pau. Hi ha establert el termini màxim d’un mes per al desarmament de les parts i començar a treballar en la recuperació del país.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!