La catedral de Sant Pere de Vic torna a exhibir 86 anys després les grans teles dels quatre evangelistes de Josep Maria Sert (1874-1945). Les obres que el prestigiós muralista va pintar el 1926 es poden veure, des d’ara, exposades al deambulatori del temple. Aquestes pintures de grans dimensions són de les poques obres que se salvaren de la crema del temple l’any 1936 a l’inici la Guerra Civil.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), propietari de les obres, les ha cedit i n’ha supervisat la restauració i instal·lació. Aquesta és la primera gran actuació d’un ambiciós projecte que vol posar en valor l’obra de Sert a la catedral de Vic, en un context de renovació general de la seu vigatana. El dimecres 22 de març el vicari general del bisbat de Vic, Josep Maria Riba, i el delegat episcopal de Patrimoni Cultural, Dani Font, n’han explicat els detalls.

Per poder exhibir les teles en condicions s’ha remodelat tot el deambulatori. Entre altres accions, s’han restaurat les parets i cornises, s’ha renovat totalment la il·luminació i s’hi han instal·lat suports metàl·lics tubulars per poder exhibir les teles en bones condicions. Al remodelat deambulatori també s’hi pot continuar veient una altra de les joies artístiques de la catedral: l’antic retaule gòtic de la catedral de Pere Oller, que ara es trobarà més acompanyat.

Les teles fan entre 4 i 6 metres d’alçada i tenen un pes de prop de mitja tona

Josep Maria Sert va decorar en dues ocasions l’interior de la catedral de Vic: el 1926 i el 1945. Quan va pensar la segona decoració, després del conflicte bèl·lic, va fer un projecte completament nou, tant a nivell iconogràfic com estilístic, i no va reutilitzar cap dels elements que s’havien salvat de l’incendi. Aquestes grans teles, que fan entre 4 i 6 metres d’alçada i tenen un pes de prop de mitja tona, estaven situades a l’antic presbiteri. S’hi poden veure els quatre evangelistes presentats amb els elements que simbolitzen: Marc amb el lleó, Lluc amb el brau, Joan amb l’àliga i Mateu amb l’àngel.

Foto: Bisbat de Vic.

Les teles han tornat a la catedral després d’un llarg trajecte. Després de la guerra civil, les pintures van ser adquirides per l’Ajuntament de Barcelona, que les va exhibir en el seu Museu d’Art Modern. Anys després, el fons d’aquest museu es va incorporar al MNAC. A finals de la dècada dels vuitanta del segle passat, el MNAC les va cedir a l’Ajuntament de Vic perquè fossin exhibides a la Capella Fonda de l’església de la Pietat de Vic, on romangueren fins fa uns anys, quan la Capella Fonda va experimentar una profunda remodelació per esdevenir l’espai municipal “Vicpuntzero” .

En el marc de l’exposició temporal Sert en flames, l’any 2021 les teles dels quatre evangelistes es van exhibir a la nau central d’aquesta església. Finalment, ara han estat instal·lades al deambulatori de la catedral, amb la voluntat que hi siguin exposades de manera permanent.

Aquesta actuació ha tingut un cost de 287.000 euros i ha estat cofinançada entre el bisbat de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través d’un Programa Operatiu FEDER i compta amb aportació econòmica de l’Ajuntament de Vic. Aquesta iniciativa inclou altres accions entorn de l’obra de Sert, que volen recuperar i valorar l’obra d’aquest muralista de prestigi mundial.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!