Els països rics tenen molta culpa dels morts a la Mediterrània

Arcadi Oliveres ha dit aquest dijous, clarament, que “els països rics són altament responsables de les constants morts d’immigrants a la Mediterrània”. En una edició del programa El Mirador de l’actualitat dedicada a aquest tema, han fet seves aquestes paraules també el president de l’Observatori del Tercer Sector, Quim Sabater, i el vicesecretari de Creu Roja a Catalunya, Pere Pardo. L’economista i expresident de Justícia i Pau a Barcelona ha assegurat que el tema ve de llum, com ho demostra, per exemple, “el fet que el dictador congolès Mobutu aconseguís que diverses empreses, segons un informe de l’ONU, s’emportessin gratuïtament recursos i riqueses del país i ingressessin alguns beneficis en un compte personal seu”.
Oliveres fins i tot ha estès “aquesta responsabilitat de les morts a la ciutadania, més per ignorància de les riqueses i els beneficis que tenen les migracions que no pas per racisme o xenofòbia”.
Quim Sabater ha situat, per la seva banda, “la por al desconegut, juntament amb l’integrisme religiós, entre les causes que formen una mena de totum revolutum que comporta la protecció d’un cert privilegi a Europa”. Pere Pardo ha matisat la responsabilitat dels ciutadans. “Certament la població escull els governants, però són aquests els qui administren els recursos i, per tant, molt més altament responsables d’aquest drama”, ha aclarit. Els 34 morts per l’enfonsament d’una barca, el 24 de maig passat davant de les costes de Líbia, ha estat la cara més recent d’aquest origen i final d’un drama que no s’atura. Segons el Ministeri de l’Interior italià, els 5 primers mesos de l’any 2017, les arribades han augmentat d’un 46 per cent: 34.236 rescatades el 2016 i 50.039 el 2017 (en tots dos casos fins al 23 de maig). La proposta del govern italià a França i Alemanya per bloquejar el pas de migrants i refugiats cap a Líbia a través del nord de Níger, on ja hi ha diversos camps de trànsit, ha estat un nou exemple d’impotència i de “manca de generositat”, segons els participants en la taula del programa El Mirador.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador d’aquest dijous 1 de juny

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!