Si el dia 7 va tenir lloc l’acte institucional d’inici del Mil·lenari de Montserrat, amb la presència de nombroses autoritats polítiques, culturals i religioses, l’endemà, diumenge 8 de setembre, solemnitat de la Nativitat de Maria, ha tingut lloc l’Eucaristia d’inauguració, presidida pel pare abat Manel Gasch.
En l’homilia, el pare abat ha destacat que els monjos “estem cridats a fer present Jesucrist” i, per això, malgrat “tantes obligacions i preocupacions”, “la millor ajuda fraterna que ens podem demanar els uns als altres és la d’anar cap a Jesucrist“. I ha afegit: “Tot i les infidelitats pròpies de la condició humana, des del punt de vista d’aquests mil anys, estic convençut que la nostra comunitat ha tingut sempre Jesucrist com a referent, i ha ajudat perquè nasqués o continués present en el cor de tants i tants”.
D’una manera simbòlica, l’abat Gasch ha volgut fer presents en la celebració les generacions de monjos dels darrers cent deu anys, portant una insígnia pròpia de quatre dels darrers abats de Montserrat: el bàcul de l’abat Antoni Maria Marcet, la mitra de l’abat Aureli Maria Escarré, el pectoral de l’abat Gabriel Maria Brassó i l’anell de l’abat Cassià Maria Just.
“Des del punt de vista d’aquests mil anys, estic convençut que la nostra comunitat ha tingut sempre Jesucrist com a referent”
Com ja va destacar en l’entrevista a Catalunya Cristiana, “hem volgut que el Mil·lenari fos molt participatiu i estem molt contents de la resposta rebuda”. En aquest sentit, després de la missa conventual, que ha estat retransmesa en directe per Ràdio Estel, en el marc d’una programació especial, hi ha hagut festa popular amb castells, gegants i sardanes, i especialment amb l’estrena de la Sardana del Mil·lenari, composada per Josep Maria Serracant i Clermont.