Els més febles

En la solemnitat de l’Anunciació, l’Església celebra la Jornada per la Vida amb el lema “Hi ha molta Vida en cada vida”, on el protagonisme és per als més febles.

Els bisbes responsables de la Subcomissió Episcopal per a la Família i Defensa de la Vida de la Conferència Episcopal Espanyola han escrit un missatge per a aquesta jornada, on conviden a “reconèixer el do preciós de la vida humana, independentment de qualsevol circumstància o condició”. Segons els prelats, “en tota vida, l’acabada de concebre, en la feble o sofrent, podem reconèixer el sí que Déu ha pronunciat sobre ella d’una vegada per sempre”.

El missatge episcopal recorda que “Déu ens ha regalat la vida i ha confiat la vida de cada persona als altres”. Per això, parla de “fraternitat real“. I és que ningú, afegeix, “no pot desenvolupar-se en plenitud en soledat, sinó vivint en comunió recíproca amb els altres”. El text denuncia l’individualisme i l’autosuficiència, i insisteix en el fet que “tots som éssers dependents i necessitats. Ningú no pot assolir una vida plena si no és amb l’ajuda dels altres”.

Els bisbes constaten que hi ha persones amb necessitats particulars, vulnerabilitat o discapacitat i lamenten que “hi ha qui pensa que aquestes vides no valen la pena i no són dignes de ser viscudes”. Per als prelats, aquesta forma de pensar “mostra la incapacitat d’apreciar el valor i la dignitat de tota vida humana, més enllà dels seus condicionants, així com una dosi deplorable d’autocomplaença, falsa seguretat i orgull que acaba per infravalorar o menysprear la persona feble o malalta”.

El missatge de la Subcomissió Episcopal per a la Família i la Defensa de la Vida posa en relleu que les persones discapacitades “ens mostren la grandesa del seu cor i de la seva existència. Són els campions de la vida pel seu coratge, un exemple per a tots i un testimoni veritable. Reflecteixen els valors més genuïns de l’ésser humà (…). Són persones grans, capaces de donar-ho tot, capaces d’enriquir els altres i capaces d’acollir tothom”.

Igualment, destaca el testimoni de famílies amb fills “especials”, que són “font de felicitat a casa seva, testimoni d’amor i esperança i que ajuden a créixer en humanitat tots els membres de la família”. Per això, els bisbes subratllen que “tots som cridats a implicar-nos en la defensa de la vida, especialment de la més vulnerable, feble i indefensa. Hem de construir una veritable comunitat humana”.

Finalment, els prelats demanen la participació social i política i treballar “perquè les lleis i institucions civils defensin i promoguin el dret a la vida des de la seva concepció fins a la seva mort natural”. També insten a “promoure iniciatives que defensin, tutelin i promoguin el dret a la vida de tot ésser humà com a fonament d’una societat veritablement humana”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!