Els legionaris de Crist demanen perdó pels comportaments gravíssims i immorals del seu fundador

La Legió de Crist es refunda. Aquesta és la conclusió a la qual s’arriba després de llegir el contundent comunicat (PDF) que el seu Capítol General Extraordinari acaba de fer públic. En un text sense precedents, els legionaris de Crist han tornat a demanar públicament perdó pels “comportaments gravíssims i objectivament immorals” del seu fundador, el P. Marcial Maciel Degollado. També expressen un gran dolor “per l’abús de seminaristes menors d’edat, els actes immorals amb homes i dones adults, l’ús arbitrari de la seva autoritat i béns, el consum desmesurat de medicaments addictius i el fet d’haver presentat com a propis escrits publicats per altres persones”. Mai abans havien fet servir paraules tan severes. “Tot això ho reprovem fermament -han continuat afirmant-. Ens entristeix que moltes víctimes i persones afectades hagin esperat en va una petició de perdó i de reconciliació per part del P. Maciel i avui volem fer-la nosaltres, i expressar la nostra solidaritat amb totes elles.”

Els pares capitulars reunits a Roma des de fa setmanes han demanat perdó no només per les conductes reprovables del seu fundador, sinó també per la gestió que s’ha fet d’aquesta terrible crisi institucional. “Avui reconeixem amb tristesa la incapacitat inicial de creure el testimoni de les persones que havien estat víctimes del P. Maciel, el llarg silenci institucional i, més endavant, els dubtes i errors de judici a l’hora d’informar els membres de la congregació i la resta de persones.”

En el camí de purificació que ha iniciat la Legió de Crist, la figura del papa emèrit Benet XVI emergeix amb força. “La nostra congregació religiosa hagués pogut desparèixer -sostenen els legionaris- si no ens hagués acompanyat la misericòrdia de Déu i la sol·licitud materna de l’Església, expressada a través de les intervenciones de Sa Santedat Benet XVI.” El treball realitzat des de la Santa Seu, amb el cardenal Velasio De Paolis al capdavant, ha estat “imprescindible” per descobrir “com la personalitat i la manera d’actuar del P. Maciel afectava la nostra congregació”. D’aquí la urgència d’una revisió profunda.

Tres són els àmbits principals que la Legió de Crist se sent cridada a reformular profundament: la redefinició del carisma, l’exercici de l’autoritat i la formació. “Constatem -han reconegut els pares conciliars- algunes tendències que han ofuscat la comprensió del nostre carisma, entre altres coses, la manca d’una més gran inserció en l’Església local i una insistència desmesurada en el propi esforç, l’eficàcia humana, el prestigi extern i el compliment de normes minucioses.” Tot plegat ha fet veure els membres de la institució que cal reformular els seus textos legislatius i al mateix temps viure en un estat continu de “conversió de ment i cor.”

Juntament amb l’històric comunicat que s’acaba de fer públic, el Capítol General Extraordinari de la Legió de Crist ha anunciat també l’elecció d’un nou director general en la persona del P. Eduardo Robles Gil. L’acompanyaran el el gobern general el P. Sylvester Heereman, el P. Jesús Villagrasa, el P. Juan José Arrieta i el P. Juan María Sabadell, aquests dos últims designats directament des de la Santa Seu.

El Capítol dels Legionaris de Crist continuarà durant les pròximes setmanes analitzant diversos temes importants a atendre amb l’objectiu de fixar les orientacions adients perquè el nou govern pugui afrontar amb garanties el encara llarg camí de renovació de l’institució fundada pel P. Marcial Maciel.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!