Una vintena de diaques de l’arxidiòcesi de Barcelona, alguns d’ells amb les seves esposes, han participat dissabte 15 de febrer en una nova trobada de formació i fraternitat, aquesta vegada a l’església de Sant Pius X, al barri del Congrés de la capital catalana. El gran accent ha estat la imminent celebració del Jubileu dels Diaques, el cap de setmana del 22 i el 23 de febrer a Roma.

A la sessió de reflexió, el delegat diocesà d’Anunci i Iniciació Cristiana, Bruno Bérchez, ha exposat cinc dimensions d’aquest Any Sant, dedicat a l’esperança: la idea de Jubileu, paraula d’origen hebreu referida a la gran festa a Israel (Jobel), la importància de la porta com a imatge que ens porta l’alegria i ens permet passar d’un espai a l’altre, el testimoni dels primers que van passar per aquella primera porta a Roma, la Indulgència Plenària, aquell perdó total sobre la culpa però també sobre la pena que sempre queda, el camí de reconciliació amb els altres a partir de l’origen en el perdó dels deutes i finalment l’esperança que demana el papa Francesc davant d’un món on molts la perden.

Abans de la sessió, on també ha participat el bisbe auxiliar Javier Vilanova (que presidirà el Jubileu diocesà), el rector de la parròquia amfitriona, Manuel Àngel Pérez, ha presidit l’Eucaristia, concelebrada i predicada per Edgar Castillo (prevere adscrit) i assistida pels diaques Joaquim Sabater (també adscrit a Sant Pius X) i Rafa Cervera (un dels tres últims ordenats a Barcelona).

A l’homilia, Edgar Castillo ha explicat que la multiplicació dels pans i els peixos, narrada a l’evangeli del dia, “és un signe de compassió del Senyor, com quan els apòstols es troben com ovelles sense pastor, per ensenyar-los a ser pastors”. En aquesta línia, el prevere mexicà ha comentat que “no podem entendre el ministeri ordenat sense aquestes i altres accions de Jesús, una actitud que es tradueix en el servei que l’Església demana” a diaques i preveres.

EDGAR CASTILLO

“Sovint ens falta l’esperança i, en aquest any Jubileu, els signes dels sacerdots i els diaques són precisament un signe d’aquesta esperança per al món”

Edgar Castillo també ha destacat que “el fet d’escoltar aquestes mateixes accions en cadascuna de les celebracions mostra com ha de ser la nostra vida, en què els ministres són cridats a configurar-se en Crist, que és el qui confia el servei” i l’administració dels seus dons. Finalment el sacerdot ha dit que “sovint ens falta l’esperança i, en aquest any Jubileu, els signes dels sacerdots i els diaques són precisament un signe d’aquesta esperança per al món”.

Entre les seves reflexions, Bruno Bérchez ha subratllat que “els primers cristians es prenien molt seriosament els sagraments, a partir de la idea que no s’hi juga, ja que tenien clar que no era teatre, sinó realitat: passar per la porta de Crist”. D’altra banda, ha recordat que “les imatges de les catacumbes romanes, que són de salvació, mostren que aquells primers cristians volien ser enterrats junts, perquè creien fermament en el Crist que dona la vida per sempre”.

BRUNO BÉRCHEZ

“Els primers cristians es prenien molt seriosament els sagraments”

Durant el diàleg sobre diverses qüestions relacionades amb el jubileu, el bisbe Javier Vilanova ha recordat que “la indulgència plenària serveix principalment perquè, a més del perdó que Déu sempre ens concedeix sobre la culpa, puguem tots purificar la pena que ens queda, una pena entesa com la càrrega de tristor que comporta haver pecat”. Tots han coincidit que, malgrat les polèmiques i divisions històriques a causa de concepcions errònies sobre la penitència i el perdó, la indulgència plenària constitueix un instrument de gratuïtat i, a més, d’amor i fraternitat a l’hora de pregar pels altres i oferir la seva pròpia purificació.

JAVIER VILANOVA

“La indulgència plenària serveix principalment perquè, a més del perdó que Déu sempre ens concedeix sobre la culpa, puguem tots purificar la pena que ens queda”

Al final de la trobada, el delegat de Formació i Acompanyament del Clergat-Diaques, Josep Vidal, ha anunciat que els participants en el Jubileu del 21 al 23 de febrer passaran la Porta Santa de la basílica vaticana dissabte 22 al matí. A més, participaran en diverses catequesis, visitaran algunes basíliques romanes i s’uniran a l’Eucaristia diumenge 23 al matí igualment a Sant Pere del Vaticà. Finalment s’ha anunciat la celebració d’un Jubileu de Diaques a l’arxidiòcesi de Barcelona, sobretot de cara als qui no hauran pogut ser físicament en el de Roma.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!