Portes Obertes és una organització evangèlica que dona suport als cristians perseguits per la seva fe. Aquesta entitat segueix amb preocupació la greu situació del Sudan, on dos milions de cristians temen per la seva vida davant l’escalada del conflicte. Segons l’ONU, més de 75.000 persones han estat desplaçades internament i gairebé 40.000 han creuat les fronteres. Fikiru Mehari, investigador de Portes Obertes per a la regió d’Àfrica oriental, ens apropa a la realitat dels cristians sudanesos. Per motius de seguretat, no acompanyem l’entrevista del rostre de Mehari.

Quina és la situació dels cristians al Sudan?

Han passat molts dies des que van esclatar els primers combats a Khartum. La vida de moltes persones, dels cristians sudanesos, corre perill cada dia. La situació dels cristians ara és més difícil del que era en els primers dies de la lluita. La gent no pot aconseguir aigua ni menjar, no pot sortir de casa. Els líders de les Esglésies no poden visitar els membres de les seves comunitats.

Perilla la seva presència al país?

Els cristians al Sudan afronten llargs patiments i restriccions per la seva fe. Quan el dictador Omar al-Bashir va ser derrocat el 2019 ens van prometre un govern interí seguit d’eleccions. Ens va donar esperança a mesura que la persecució dels cristians començava a disminuir. Però no va durar gaire. Els avenços en la llibertat religiosa només van durar dos anys al Sudan fins a l’arribada d’un cop militar l’octubre del 2021. El cop va fer tornar els temors de repressió i l’aplicació severa de la llei islàmica, perquè un “estat profund” islamista arrelat en els 30 anys de poder de l’expresident Al-Bashir continua sent influent. Ara hi ha molta incertesa entre els líders de l’Església sobre el que passarà després d’aquesta lluita. Els cristians no poden sortir a guanyar-se el pa i la situació empitjora cada dia. Els líders de les Esglésies ens demanen que preguem i pensem en ells.

Open Doors / Puertas Abiertas España

Al febrer va tenir lloc una peregrinació ecumènica de pau al país veí del Sudan del Sud, presidida pel papa Francesc. Va deixar cap impacte al Sudan aquesta visita?

La visita del papa Francesc va enviar un missatge realment poderós, diria jo, als líders tribals en guerra i als comandants militars al Sudan del Sud, en la mesura en què els va demanar que es reconciliessin. Molts sud-sudanesos tenen l’esperança que el missatge del Papa realment convenci les parts en conflicte perquè reconsiderin la seva estratègia i portin la pau a la seva nació. I amb aquesta mateixa esperança, també creiem que es va enviar un missatge als cristians de la part nord del Sudan, que està passant per moments difícils després del cop d’Estat del 2021.

Alguns dels líders cristians deien que si el Papa també pogués fer el mateix viatge a Khartum i transmetre la mateixa crida a la pau seria molt positiu. La visita del Papa al Sudan del Sud va tenir un impacte, no específicament al país, també en els cristians de la regió. I va ser una mostra de solidaritat cap als cristians, perquè sabessin que no són oblidats ni desatesos en aquest moment difícil de la seva vida.

Què podem demanar a la comunitat internacional?

Aquest és un punt realment molt important, perquè estem reben crides i recordatoris dels líders de l’Església al Sudan perquè la comunitat internacional i els cristians d’arreu del món pensin en ells i preguin per ells. Els governs han evacuat els seus diplomàtics i ciutadans. I els sudanesos es pregunten: i nosaltres?, què ens passarà?, quin futur ens espera?

Des del principi del conflicte han demanat a la comunitat internacional i als cristians pregàries perquè acabi aquesta lluita. Els cristians també demanen que aquesta lluita no contribueixi negativament al seu futur perquè hi ha el temor que els islamistes puguin fer servir i explotar aquest context per fer avançar el seu missatge i tornar un cop més a la sharia i al sistema de govern d’influència islàmica.

Els cristians realment estan preocupats per aquesta situació. M’agradaria fer una crida a la pregària en nom dels cristians del Sudan. Molts cristians han perdut la vida a causa dels combats, del foc creuat, de les bales perdudes, perquè no poden obtenir el suport mèdic que necessiten. Així que pregueu per la seguretat i el benestar dels cristians en aquest moment crític i deixeu que el món mostri que no els oblida.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!