Prop de cent monitors i monitores de més de 25 centres i clubs d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés s’han reunit divendres 23 i dissabte 24 de febrer a Montserrat per celebrar la vuitena edició de la Nit dels Animadors i Animadores de la Fe.

La trobada, organitzada sota el lema “Aixeca’t i contempla”, ha comptat amb l’assistència de monitors i monitores, responsables i animadors/es de la fe dels centres assistents, una oportunitat per posar en comú reptes, necessitats, dificultats i recursos a l’hora de treballar l’espiritualitat i la fe a les activitats de lleure educatiu, així com per propiciar el contacte amb la natura.

La presidenta del MCECC, Anna Grau, comparteix que “la natura és un dels espais on pot haver-hi més connexió amb l’espiritualitat i el transcendent, perquè és un entorn que propicia la reflexió”.

Enguany, per segon any consecutiu, els participants a la Nit dels Animadors i Animadores de la Fe han fet nit a Montserrat. El darrer any es va optar per allargar el format fins dissabte al migdia, i aquest any torna a repetir-se atenint-se a l’èxit de l’edició anterior: els monitors i monitores han dormit a l’alberg Abat Garriga, un dels més pròxims al monestir de Montserrat.

Els monitors han celebrat una pregària a l’estil de la comunitat de Taizé

Durant la tarda de divendres, els assistents han dut a terme dinàmiques de coneixença basades en valors com ara la confiança, i després del sopar, han celebrat una pregària a l’estil de la comunitat de Taizé (França) a la basílica de l’abadia de Montserrat, acompanyada de la música interpretada pels mateixos monitors i monitores. De fet, alguns dels assistents a la Nit dels Animadors i Animadores de la Fe van viatjar a la comunitat de Taizé el darrer octubre per fer-hi una estada de quatre dies. Ara, la trobada a Montserrat es planteja com una continuació del treball de l’espiritualitat i la fe encetat a França.

Dissabte al matí, la norantena de monitors i monitores han emprès una ruta per la muntanya de Montserrat. Tractant-se d’una activitat itinerant, s’han anat aturant en diversos punts de la natura per esmorzar a la Creu de Sant Miquel, just després de veure-hi sortir el sol i analitzar sons i imatges de la natura de forma contemplativa. Tot seguit, han escoltat el testimoni del monjo de Montserrat Jordi Puigdevall a l’ermita de Sant Miquel. “El silenci possibilita la interioritat i la connexió amb Déu”, ha dit. I ha afegit: “El treball d’un/a mateix/a es du a terme durant tot el trajecte vital; en això consisteix la vida ermitana, a trobar Déu en aquest estil de vida.”

Els monitors i monitores han continuat caminant i han realitzat dinàmiques vinculades a com aterrar el treball de l’espiritualitat i la fe a les activitats de lleure educatiu dels centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés a la darrera parada de la ruta, a l’estació del funicular de Sant Joan.

Finalment, la sortida ha culminat amb la celebració d’una eucaristia de campanya participativa, dinàmica i vivencial vinculada a la temàtica de la natura celebrada pels sacerdots Sergio Adán (Xexu), consiliari diocesà del MCECC; Carlos Bosch, director de la pastoral juvenil de la diòcesi de Barcelona; Marc Majà, consiliari diocesà del Moviment a Solsona; Jan Martínez, consiliari del MCECC del bisbat de Terrassa, i Pep Mària, consiliari de la Fundació Pere Tarrés.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!