Els bisbes mexicans clamen contra la corrupció

El Consell Permanent de l’episcopat mexicà ha donat a conèixer un comunicat titulat Alto als corruptes!, on denuncia la situació desastrosa del país a causa de la corrupció. Els prelats afirmen que la corrupció és una forma de violència que, com que “s’amaga a les estructures de servei públic, es transforma en delinqüència organitzada, perquè de manera descarada s’imposa la coima (suborn) com a condició als ciutadans per rebre un benefici o servei gratuït”.

Els bisbes mexicans estan molt preocupats pel present i pel futur del país, malalt del “greu mal de la corrupció, que afavoreix la impunitat i l’enriquiment il·lícit, la manca de confiança en les institucions polítiques, sobretot en l’administració de la justícia i en la inversió pública, no sempre clara, igual i eficaç per a tothom”.

En el document citen el papa Francesc quan diuen que “tots som temptats de corrupció”, i que són els pobres els qui sempre paguen el preu de la corrupció de polítics, empresaris i eclesiàstics que no tenen cura del seu deure pastoral. “Paguen els hospitals sense medicines, els malalts que no tenen remei, els nens sense educació, quan hi ha corrupció, també el pobre corre el risc de perdre els valors perquè se li imposen uns costums, lleis que són contràries als valors”, com va dir el Pontífex recentment.

Els prelats recorden que fa temps que insisteixen sobre el mal que causa la corrupció i asseguren que “per afrontar aquest mal gravíssim calen accions conjuntes múltiples. Entre elles, la reforma de lleis i la creació d’institucions que, de forma integral, coordinada i en temps real, previnguin, identifiquin, investiguin i modifiquin situacions o condicions que propiciïn la corrupció; sancionin oportunament els corruptes i facin realitat la reparació dels danys causats”.

Els bisbes aposten per crear un sistema nacional d’anticorrupció que sigui efectiu, professional, independent, confiable, amb recursos i que inclogui tots els òrgans d’estat en l’ambit federal, estatal i municipal.

El Consell de presidència de la Conferència Episcopal Mexicana sosté que “no pot quedar fora d’aquesta reforma la revisió del fur del qual gaudeixen alguns servidors públics i que podria fer naufragar tot el sistema si és emprat com a ‘escut’ d’impunitat. (…) És indispensable que el combat a la corrupció no sigui utilitzat amb finalitats de persecució política o revenja mediàtica“.

Finalment, els prelats demanen als mexicans corresponsabilitat per construir un país millor i demanen a legisladors, al govern i als partits polítics “un compromís decidit i eficaç en la lluita contra la corrupció, que provoca danys i posa en risc la confiança, valor fonamental per a una convivència pacífica i per al progrés. La gravetat del problema exigeix solucions de fons i immediates i no maquillatges que ja no enganyen ningú”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!