La Comissió de Conferències Episcopals de la Unió Europea (COMECE) aprecia que, a més d’amenaces, la Intel·ligència Artificial (IA) conté també l’oportunitat de “rehumanitzar” el mercat únic europeu i “permetre una major redistribució de riquesa”.

Així ho ha expressat a través del vicerector primer de la Universitat Abat Oliba CEU, Sergi Rodríguez López-Ros, que ha parlat en representació de l’organització que aglutina les Conferències Episcopals de la UE. Ha estat en un acte organitzat pel Parlament Europeu per valorar els trenta anys de funcionament de mercat únic.

Segons ha explicat Rodríguez López-Ros, la IA té un gran potencial per transformar “labors repetitives o perilloses i augmentar els marges, de manera que pugui haver-hi una major redistribució de la riquesa”.

Durant la seva exposició, el ponent de la COMECE ha sostingut que el mercat únic conté un valor en si mateix en la mesura en què encarna l’ideal que inspira la UE: “La unió en la diversitat.” En aquest sentit, ha evocat paraules de Benet XVI, en subratllar que “els europeus hauríem de posar més vegades en valor el fet de pertànyer no només a l’episodi polític més gran de la història, sinó al mercat interior més consolidat que hagi vist la humanitat”.

Així, en tant que el mercat comú és peça fonamental d’un projecte que ha propiciat dècades de pau, es pot afirmar que “haver construït el mercat interior més integrat de la història és també un exercici de dignitat”.

El mercat comú també és “paradigma de l’economia social de mercat”. I, en aquest sentit, el portaveu de la COMECE ha recordat que “només la dinàmica de la comunitat, del comunitarisme, és capaç de superar el pur economicisme”.

SERGI RODRÍGUEZ, vicerector primer UAO CEU

“Sense creixement equitatiu no hi ha justícia social i sense ella no hi ha pau, entesa no com l’absència de guerra, sinó com l’absència de conflictes en el dia a dia”

En aquesta línia, ha cridat a “conciliar les exigències de la fe i de la doctrina social de l’Església amb les necessitats i els límits imposats per les lleis del mercat i la globalització”, tal com el papa Francesc s’ha encarregat de recordar en diverses ocasions.

La intervenció del vicerector primer de la UAO CEU s’ha produït en la sessió Diàleg Article 17 sobre el 30è aniversari del Mercat Únic Europeu: assoliments aconseguits i reptes futurs. Rodríguez ha parlat en la taula rodona El Mercat Únic Europeu com a eina del progrés social i la inclusió: altres necessitats per fer costat a les persones, eliminar barreres i no deixar ningú enrere.

Rodríguez ha usat la paraula en nom de COMECE en un diàleg en el qual també han estat representats l’organització que aglutina els líders musulmans europeus, l’Institut d’Estudis Islàmics Avançats (França), el Comitè de Representants de les Esglésies Ortodoxes de la UE i l’Associació Humanista.

L’acte ha començat amb paraules d’obertura del primer vicepresident del Parlament Europeu, Othmar Karas; el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, i la directora general de Competitivitat i Comerç del Consell de la UE, Isabel Riaño-Ibáñez.

El diàleg s’articulava sota la invocació de l’article 17. Es tracta del precepte que, dins del Tractat de Funcionament de la UE estableix l’obligació legal que la Unió mantingui un diàleg obert, transparent i regular amb les Esglésies, les associacions religioses i les organitzacions filosòfiques i no confessionals.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!