El segon Vídeo del Papa d’aquest 2023 se centra en les parròquies. Francesc convida a posar un cartell a cada parròquia on digui: “Entrada lliure.” Amb aquest gest vol recordar que no hi ha requisits especials per entrar-hi, perquè “no són un club per a uns pocs, que atorguin certa pertinença social”.

Primer es veu l’exterior d’una parròquia bonica, però buida; després, la mateixa parròquia plena de gent es torna més bonica. Així comença el Vídeo del Papa del febrer, que subratlla que la riquesa de l’Església no és en els edificis, sinó en les persones que hi van.

Les parròquies que té en ment Francesc són “comunitats properes, sense burocràcia, centrades en les persones i on es pugui trobar el regal dels sagraments”.

Les imatges, provinents de parròquies d’arreu del món, mostren convivències, xerrades, distribució de material als més necessitats, visites a ancians i malalts, espectacles, esdeveniments interiors o exteriors

El vídeo mostra la vida que flueix en les parròquies i que continua fent-ne punts de referència per a molts, on s’aprèn l’art de la trobada.

Ja a l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium el Papa parlava de la centralitat de la parròquia i en aquest vídeo insisteix que les parròquies “han de tornar a ser escoles de servei i generositat, amb les portes sempre obertes als exclosos. I als inclosos. A tots”. I afegeix que es pot tenir èxit sent “audaços”, replantejant “l’estil de les nostres comunitats parroquials” i “posant la comunió, la comunió de la gent, la comunió eclesial, al centre”.

El P. Frédéric Fornos, s.j., director internacional de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa, comenta que “escolta, pregària i comunió són notes essencials per a la vida de les parròquies. Però per això han de ser realment comunitats, amb les persones al centre, perquè som veritablement comunitat quan coneixem l’altre, en coneixem el nom, les seves necessitats, la seva veu”.

Segons el jesuïta, el repte és molt gran perquè “ser comunitat cristiana és una gràcia que neix de la fe compartida, de la fraternitat viscuda i de l’acollida als més necessitats; neix d’una experiència espiritual comuna, de la trobada amb Jesucrist ressuscitat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!