La Governació de l’Estat de la Ciutat del Vaticà ha anunciat que ha retirat el segell postal per a la Jornada Mundial de la Joventut de Lisboa (JMJ), emès el 16 de maig.

La imatge del segell de la JMJ 2023, que tindrà lloc de l’1 al 6 d’agost a la capital portuguesa, havia despertat crítiques i perplexitat. El disseny està inspirat en el Monument als Descobriments (Padrão dos Descobrimentos) que es troba a la riba esquerra del riu Tajo a Lisboa, una obra creada l’any 1960, 500 anys després de la mort d’Enric el Navegant per celebrar els descobriments portuguesos.

Al monument, Enric el Navegant porta la tripulació a descobrir el nou món. De la mateixa manera el disseny pretenia representar el papa Francesc a la proa d’un vaixell que guia els joves i l’Església cap al futur, per descobrir “aquest canvi d’època”.

Les crítiques, però, subratllen que el disseny recorda un passat colonial molt allunyat del missatge de fraternitat universal del papa Francesc.

Els organitzadors de la JMJ han explicat que el segell creat pel servei filatèlic del Vaticà només pretenia promoure la trobada del Papa amb els joves sense cap mena de referència al passat.

Tanmateix, la Governació ha anunciat que s’està preparant una nova emissió filatèlica per a la JMJ de Lisboa.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!