El Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral ha comunicat la publicació del document Aqua fons vitae. Orientacions sobre l’aigua, símbol del crit dels pobres i del crit de la terra.
El text està “arrelat en el Magisteri social dels Papes i inspirat en el treball fet per membres de l’Església nacional i locals a diferents països”. De moment, només està disponible en anglès a la web del Dicasteri.
El document distingeix tres dimensions relacionades amb l’aigua: l’aspecte relacionat amb l’ús humà, l’aspecte que té a veure amb el fet que és un recurs emprat en moltes activitats humanes (especialment agricultura i indústria) i l’aigua com a superfície (rius, aqüífers subterranis, llacs, oceans i mars).
Per a cada dimensió, el text presenta desafiaments i propostes operatives per augmentar la consciència sobre el tema i el compromís a nivell local. També proposa una reflexió sobre l’educació i la integritat.
Sense aigua neta no hi ha vida, ni salut, ni desenvolupament. Per aquesta raó el Dicasteri anuncia també la definició d’una estratègia global per a la higiene als establiments sanitaris que pertanyen a l’Església.
“Massa centres de salut als països pobres i en desenvolupament”, assenyala el document, “no tenen accés adient a l’aigua per a les necessitats de neteja més bàsiques i milers de milions de pacients, personal d’atenció i famílies es veuen en perill perquè manca la infraestructura per a una atenció decent, segura i de qualitat. I la situació és particularment alarmant en aquestes setmanes de pandèmia”.
L’Església ha estat pionera en aquest sector i alguns líders mundials cada cop tenen més consciència de la qüestió i implementen plans d’acció per abordar el problema de forma ràpida i eficient. Per això, el Dicasteri també anima totes aquelles “coalicions d’organitzacions governamentals, privades i caritatives” que participen en aquesta batalla per la vida.
“Nombrosos sistemes catòlics d’atenció de salut”, informa el Dicasteri, “han començat investigacions per definir l’abast i la complexitat del problema, examinant una mostra d’estructures sanitàries catòliques”.
L’organisme vaticà, en col·laboració amb alguns associats com el Catholic Relief Services i Global Water 2020, ha decidit donar suport a aquest esforç i contribuir-hi amb la promoció d’investigacions addicionals a països seleccionats.
Els resultats d’aquest estudi, així com els d’altres enquestes fetes recentment per organitzacions catòliques, es faran servir com a punt de partida per als plans d’execució i de recaptació de fons en suport dels plans operacionals.