A los sesenta años del Vaticano II. Una lectura teológica narrativa és el títol d’un text pòstum i inèdit del jesuïta Víctor Codina que, coincidint amb el primer aniversari de la mort, Cristianisme i Justícia ha publicat en format de quadern virtual. “Quan va morir, els seus companys jesuïtes van descobrir que el Víctor anava recollint intuïcions i notes al seu ordinador, en les quals narrava trobades amb diverses persones i col·lectius que simbolitzen diversos moments de l’Església postconciliar. Aquestes notes les va deixar tancades gairebé en format de testament abans de la seva mort. Avui les oferim en obert i de forma inèdita”, expliquen des del centre de pensament dels jesuïtes.

El llibre s’estructura en capítols que comencen amb el temps de Codina a la Facultat de Teologia de Sant Cugat del Vallès on va exercir com a professor (1965-1982), figures simbòliques entorn la Teologia de l’Alliberament que van enriquir Codina durant la seva estada de gairebé quaranta anys a Amèrica Llatina (Bolívia), un capítol dedicat a Olivier Clément i la influència en la teologia de l’Església ortodoxa oriental, les teòlogues feministes, la fe i la religiositat dels empobrits, l’experiència del Sínode de l’Amazònia i un excurs final sobre Pedro Arrupe.

“No és fàcil assenyalar el gènere literari d’aquest quadern. És història de la teologia des del Concili Vaticà II (1962-1965) fins avui. Però no és una simple història sistemàtica dels seixanta anys del postconcili, sinó una teologia narrativa i personal”, explica Codina a la introducció. “En el document es pot trobar la seva vida, el seu itinerari teològic, allò que el va ajudar a ser un home de Déu i des de Déu, donant paraula a la seva experiència i atorgant-nos una paraula per poder comprendre, estimar i servir millor”, relata en la presentació el responsable de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia, Manu Andueza.

“Serveixi com a homenatge a en Víctor, però també a totes aquelles i aquells que surten citats i que van escriure una de les pàgines més fructíferes de la història de la teologia”, conclouen des de Cristianisme i Justícia. Podeu consultar el document a l’enllaç: https://www.cristianismeijusticia.net/los-sesenta-anos-del-vaticano-ii

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!