El Servei Jesuïta a Migrants redacta un informe sobre la situació a Nador i Melilla

Una comissió del Servei Jesuïta a Migrants-Espanya (SJM-E) ha visitat la Defensora del Poble, Soledad Becerril, per entregar-li l’informe Vides a la Frontera Sud: Migrants forçosos i refugiats al Marroc i accés a territori espanyol. L’informe està basat en dos viatges que els membres del SJM-Espanya i del Servei Jesuïta a Refugiats-Europa (SJR-E) han realitzat a la zona fronterera entre el Marroc i Espanya, concretament a Nador i Melilla.

L’informe presenta l’alerta de «l’increment de persones encallades al Marroc durant un llarg període de temps, que pot prolongar-se fins a un any o dos». El text assenyala que «aquesta situació ha creat també dinàmiques complicades, tant per als migrants com per a la població local que els acull. Ha conduit a una situació en la qual el Marroc deixa de ser un país de trànsit per a convertir-se en un lloc de llarga estada». Les condicions de vida són molt dures als assentaments de Nador, el Bosc Gurú i les muntanyes de Selouane, on els migrants s’instal·len mentre intenten buscar una nova oportunitat per saltar la tanca. L’informe relata els problemes alimentaris i sanitaris, la vulnerabilitat de les víctimes de les xarxes de tràfic de dones i l’assetjament de les forces auxiliars marroquines.

També valora que el Centre d’estada Temporal d’Immigrants (CETI), que actualment es troba sobreocupat, «està mancat de la infraestructura, instal·lacions i equipament mínims per a la població que acull». Les conclusions que s’extreuen afirmen que «el control migratori no pot exercitar-se a qualsevol cost, és evident que hi ha d’haver uns límits que assenyalin el que és moralment inacceptable. La situació actual a la Frontera Sud hispano-marroquina ens situa en aquestes línies vermelles moralment inacceptables».
Demanen buscar solucions a llarg termini i respectar els drets de les persones migrants. Reclamen que «la responsabilitat ha de recaure en la comunitat internacional i no s’ha de jugar a transferir responsabilitats a països concrets segons la seva ubicació geogràfica en les rutes migratòries».

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!