El santuari andorrà de Meritxell ja és basílica

El prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, Antonio Cañizares, ha presidit aquest dilluns al matí l’Eucaristia, transmessa per Ràdio Estel, en què s’ha fet efectiva la concessió del títol de basílica menor al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell. Amb el temple ple a vessar, han concelebrat l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, i els sacerdots de les valls andorranes, amb la presència també de les principals autoritats del Principat.
El cardenal Cañizares, que ha pronunciat en català tota la litúrgia i una part de l’homilia, ha destacat que la celebració és “tot un Magnificat”, i ha recordat que “Maria és la millor mestra per conèixer la veritat que ens fa lliures”. En aquesta línia, el també arquebisbe de València preconitzat ha assegurat que “Crist no és un codi de comportament, sinó que forma part de la nostra vida”. Cañizares també ha expressat el seu desig que la devoció a la Mare de Déu de Meritxell, molt popular entre el poble andorrà,“serveixi perquè hi hagi pau i convivència” entre la societat andorrana i tota la humanitat. Al final de la Missa, els concelebrants, les autoritats i tots els presents s’han acostat a venerar la imatge de la Mare de Déu.
Els moments més importants de la celebració han estat la lectura de la Butlla Pontifícia, mitjançant la qual el Papa Francesc concedeix al Santuari de Meritxell el títol de basílica, i la descoberta de la placa commemorativa de l’esdeveniment. Va ser el 13 de maig passat quan el Sant Pare va concedir la dignititat basilical al temple de la patrona d’Andorra, coincidint precisament amb el centenari de la declaració pontíficia del patronatge. El Bisbat d’Urgell havia fet la petició el 25 d’abril passat. El títol de basílica es concedeix a aquelles esglésies importants que, per la seva història, cultura i vida litúrgica o pastoral, són especialment significatives.
La distinció obliga el temple a promoure i reforçar la formació i l’estudi de la Bíblia i els documents del Magisteri eclesial, així com a reforçar les activitats públiques. Ara, amb Meritxell, el Bisbat d’Urgell ja té tres basíliques menors. Les altres dues són la Catedral de Santa Maria, a la Seu d’Urgell, i la de la Mare de Déu de Valldeflors, a Tremp.
Podeu escoltar aquí la transmissió que ha fet Ràdio Estel

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!