El Sant Pare destaca que

Francesc ha destacat aquest dimecres que Déu sempre vol “construir ponts”, i que això és el que ell ha volgut fer amb aquesta última visita pastoral a Cuba i els Estats Units, un viatge que ha valorat en tots els seus aspectes durant l’audiència a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. Potser és important que tots pensem a llegir missatges escrits o a escoltar els que queden enregistrats, perquè és tan important tot allò que ha dit que se’ns passaran les ganes d’analitzar, com han fet aquests dies alguns mitjans, allò que no ha dit. Sigui com sigui, el Papa Francesc reprenia aquest dimecres les audiències setmanals, després d’haver completat el desè viatge apostòlic fora d’Itàlia, unes jornades en què ha visitat Holguín, l’Havana i Santiago de Cuba, com també Washington, Nova York i Filadèlfia, als Estats Units.
En una audiència en què ha beneït una gran escultura de Santa Rita representada amb l’espina, la rosa, la creu i el cep, els elements que caracteritzen la santa italiana, Francesc ha explicat que, davant la incertesa meteorològica, s’havien destinat dos llocs a l’audiència general. Adreçant-se a un grup de minusvàlids i altres malalts, ha destacat que “la fe ens estimula davant la malaltia, que és lletja, juntament amb el pensament que Déu s’ha fet malalt per nosaltres”.
Dins el contingut principal del seu missatge, el Papa ha fet un balanç molt positiu del viatge a Cuba i els Estats Units, i ha explicat que l’estada va néixer de la seva “voluntat de participar en la Trobada Mundial de les Famílies a Filadèlfia, programada des de feia temps”. Sobre els Estats Units com a país, Francesc ha destacat “les seves grans potencialitats en tots els àmbits socials i espirituals”. El Sant Pare, a més, ha fet seva la crida feta per Joan Pau II ara fa 17 anys: “Que Cuba s’obri al món i que el món s’obri a Cuba”. En aquesta línia, Francesc ha defensat l’obertura a “una autèntica llibertat”.
Després d’expressar el seu reconeixement a l’acollida del president de Cuba, Raúl Castro, del president dels Estats Units, Barak Obama, i del secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, el pontífex ha agraït sobretot l’hospitalitat de tots els bisbes i els creients dels dos països. El pontífex també ha recordat que, a l’ONU, ha volgut transmetre un missatge de pau sense fronteres. Finalment ha recordat l’exemple del nou sant mallorquí Juníper Serra, i l’ha posat com a exemple “per anar a tot arreu i portar-hi el nom de Crist”. En aquest sentit, Francesc ha reivindicat els principis de “la comunió i la fecunditat”, referint-se a dos aspectes molt importants d’aquest viatge, que són la família i la unitat davant la pau.
Es presenta el projecte de comunicació Baragli
D’altra banda, aquest mateix dimecres a l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, s’ha fet la presentació del Projecte Baragli, titulat ”On line tot el Magisteri Pontifici sobre la comunicació. De Baragli als nostres dies”. Hi han intervingut l’arquebisbe Claudio Maria Celli, president del Pontifici Consell de les Comunicacions Socials, Franco Lever, docent emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació Social de la Pontifícia Universitat Salesiana i consultor d’aquest Pontifici Consell, i Paolo Sparaci, docent de la mateixa universitat.
Monsenyor Celli ha assegurat que “aquest projecte és especialment valuós, perquè reuneix i posa a disposició d’un públic cada vegada més ampli una llarga tradició d’ensenyaments i reflexions de l’Església sobre la centralitat de la comunicació”. Segons el màxim responsable de la Comunicació a la Santa Seu, els materials “mostren com l’Església, al llarg de tota la seva història, ha mirat d’afrontar els canvis en els mitjans i les formes de comunicació que han plasmat la cultura i la societat, alhora que que permetran a teòlegs i estudiosos de la comunicació aprofundir les seves reflexions sobre la manera en què l’Església ha d’orientar avui el seu esforç per compartir el seu missatge amb totes les persones”.
El projecte tecnològic i comunicatiu porta el nom del jesuïta Enrico Baragli, que va morir l’any 2001 als 93 anys i que va ser pioner de l’Església italiana en l’estudi dels “instruments de la comunicació social”. La iniciativa va néixer precisament de l’autorització que el Pare Baragli va donar en 1998 a Franco Lever perquè utilitzés els seus escrits”.
I pel que fa a les previsions, aquest dijous el Papa reprèn regularment la Missa que presideix a primera hora del matí a la capella de la residència Santa Marta, al Vaticà. Després, a les 11.30 del matí, a la Sala de Premsa de la Santa Seu, es presentarà el missatge del Papa per a la Jornada Mundial del Migrant, que se celebrarà el proper 17 de gener i tindrà com a títol “Emigrants i refugiats ens interpel•len. La resposta de l’Evangeli de la misericòrdia”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!