El Papa subratlla que l'estil del cristià és la humilitat

La plaça de Sant Pere de Roma ha quedat petita per acollir els milers de pelegrins que han participat en la celebració de Diumenge de Rams, presidida pel Papa. Al centre de la plaça, el Pontífex ha beneït els rams i les branques d’oliveres.

En l’homilia, el Pontífex ha animat a seguir el camí de Jesús amb humilitat i a no renegar d’Ell, perquè “l’amor ens guiarà i ens donarà força”. Francesc ha parlat sobre “la humiliació de Jesús“, una paraula que “ens desvetlla l’estil de Déu i del cristià: la humilitat”. I sobre aquest estil ha destacat que “mai no deixarà de sorprendre’ns i posar-nos en crisi: mai ens acostumrarem a un Déu humil” perquè “humiliar-se és primer de tot l’estil de Déu: Déu s’humilia per caminar amb el seu poble, per suportar les seves infidelitats”.

Francesc ha subratllat la “la via de Déu, el camí de la humilitat. És el camí de Jesús, no n’hi ha cap altre. I no hi ha humilitat sense humiliació”. Tornant a l’actitud de Crist, que va prendre “la condició de servent”, el Bisbe de Roma ha aclarit que, “la humilitat vol dir servei, significa deixar espai a Déu negant-se un mateix”. “Aquesta és la humiliació més gran. Hi ha una altra via, contrària al camí de Crist: la mundanitat. La mundanitat ens ofereix el camí de la vanitat, de l’orgull, de l’èxit. És l’altra via”, ha alertat el Papa. “El maligno la va proposar també a Jesús durant quaranta dies al desert. Però Jesús la va rebutjar sense dubtar-ho. I, amb ell, també nosaltres podem vèncer aquesta temptació, no només en les grans ocasions, sinó també en les circumstàncies ordinàries de la vida.”

Una de les propostes per fer-ho va ser que “ens ajuda i ens conforta l’exemple de molts homes i dones que, en silenci i sense fer-se veure, renuncien cada dia a ells mateixos per servir els altres: un familiar malalt, un ancià sol, una persona amb discapacitat. Pensem també en la humiliació dels qui, per mantenir-se fidels a l’Evangeli, són discriminats i pateixen les conseqüències en la seva pròpia carn”.

Un exemple que també es pot veure en els perseguits. “Pensem en els nostres germans i germanes perseguits per ser cristians, els màrtirs d’avui: no reneguen de Jesús i suporten amb dignitat insults i ultratges.” “Com ells, emprenguem també nosaltres amb decisió aquest camí, moguts per l’amor a nostre Senyor i Salvador. L’amor ens guiarà i ens donarà força. I, on és ell, serem també nosaltres”, va concloure.

JMJ

Diumenge de Rams l’Església va celebrar la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que en aquesta ocasió fa 30 anys des que va ser instituïda per Joan Pau II, amb el lema “Benaurats els purs de cor, perquè veuran Déu”.

El papa Francesc va enviar un missatge a tots els joves animant-los a rebel·lar-se contra la cultura que banalitza l’amor i el redueix al sexe. “Estimats joves, en la cultura de la provisionalitat, d’allò relatiu, molts prediquen que l’important és gaudir el moment, que no val la pena comprometre’s per a tota la vida, fer opcions definitives, per sempre, perquè no sabem què passarà demà.” “Jo, en canvi, us demano que sigueu revolucionaris, us demano que aneu a contracorrent; us demano que us rebel·leu contra aquesta cultura de la provisionalitat (…). Jo confio en vosaltres, joves, i demano per vosaltres. Atreviu-vos anar a contracorrent. I goseu ser feliços”, va expressar el Papa en el seu missatge.

Francesc també va recordar la figura de Joan Pau II perquè “intercedeixi per la nostra peregrinació a la seva estimada Cracòvia” el 2016.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!