El Papa reitera la tolerància zero conta els abusos a menors

S’ha fet pública una carta del papa Francesc adreçada als presidents de les Conferències Episcopals i als superiors dels instituts de vida consagrada i les societats de vida apostòlica, on renova la seva proximitat a les víctimes d’abusos sexuals per part de sacerdots, amb la convicció que cal continuar fent tot el possible per eradicar de l’Església el flagell dels abusos de menors i adults vulnerables.

“Les famílies”, escriu el Pontífex, “han de saber que l’Església no escatima esforços per protegir els seus fills, i tenen el dret d’adreçar-s’hi amb confiança plena, perquè és una casa segura. No es podrà donar prioritat a cap altre tipus de consideració, de la naturalesa que sigui, com, per exemple, el desig d’evitar l’escàndol, perquè no hi ha absolutament lloc en el ministeri per als qui abusen de menors“.

Francesc explica en la carta que el març de l’any passat va instituir una comissió per tractar aquest tema “per oferir propostes i iniciatives orientades a millorar les normes i els procediments per a la protecció dels menors i adults vulnerables”. Per això, va cridar a formar part d’aquesta comissió “persones altament qualificades i notòries pels seus esforços en aquest camp”. El desembre del 2014 va afegir nous membres “en representació de les Esglésies particulars d’arreu del món”.

Segons el Pontífex, aquesta comissió “serà un instrument nou, vàlid i eficaç per ajudar-me a animar i promoure el compromís de tota l’Església en els seus diferents àmbits” per posar en pràctica “les actuacions necessàries per garantir la protecció dels menors i adults vulnerables i donar respostes de justícia i misericòrdia”.

A la carta, el Bisbe de Roma recomana que cal vigilar “atentament que es compleixi” la circular enviada per la Congregació per a la Doctrina de la Fe per ajudar les Conferències Episcopals en la preparació de les línies mestres per tractar els casos d’abús sexual de menors per part de clergues. “És important que les Conferències Episcopals adoptin un instrument per revisar periòdicament les normes i comprovar-ne el compliment.”

El Papa insta a establir programes d’atenció pastoral, amb l’aportació de serveis psicològics i espirituals, i recorda la importància de programes d’educació, formació i instrucció.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!