El Papa recorda que "acollir migrants és un deure"

El Papa assegurat aquest dimarts, en rebre els participants en el VI Fòrum Internacional Migració i Pau, que “acollir, protegir, promoure i integrar els migrants forçats és un deure de justícia, civilització i solidaritat”. Francesc, després d’escoltar amb atenció uns testimonis, ha destacat la importància del títol de la trobada, que es fa aquests dies a Roma: «Integració i desenvolupament: de la reacció a l’acció». El Papa ha explicat que «no és possible llegir els desafiaments actuals dels moviments migratoris contemporanis i de la construcció de la pau sense incloure el binomi ‘desenvolupament i integració’». Pel que fa a l’acollida, davant “el rebuig provocat per l’egoisme i amplificat per demagògies populistes”, el pontífex ha subratllat “la urgència d’impulsar un canvi amb generositat”.
Francesc ha recordat que emigrar és un dret, com també ho és viure al propi país. “La promoció humana dels migrants i de les seves famílies comença per les comunitats d’origen, allà on ha de ser garantit el dret de poder emigrar i, alhora, també el de no haver d’emigrar, és a dir, el de trobar al propi país condición que permetin una digna realització de l’existència”, ha comentat. En aquesta línia, el pontífex ha afegit que “no pot ser que un grupet d’individus controli els recursos de mig món, de la mateixa manera que persones i pobles sencers no poden tenir dret a recollir només les engrunes”. Com a síntesi d’aquesta reflexió, el bisbe de Roma ha conclòs que “fer justícia significa també reconciliar la història amb el present globalitzat, sense perpetuar lògiques d’explotació de persones i territoris, que responen a l’ús més cínic del mercat, per incrementar el benestar d’uns pocs”.
El Sant Pare, en la mateixa línia, ha reivindicat el gran canvi que aporta “passar d’una actitud de degensa, de desinterès o de marginació, que correspon a la cultura del descartar, a una actitud que tingui la base en la cultura de l’encontre, l’única capaç de construir un món més just i fratern, un món millor”. Igualment ha assegurat que “ningú no es pot eximir de l’imperatiu moral de protegir de l’explotació, abusos i violència els milions de migrants, especialment els qui estan en situació irregular, els qui fugen de guerres i pobresa i les víctimes del tràfic de persones”. També ha tingut un record especial pels més petits.
La “santa vergonya”
I en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Papa ha reivindicat també aquest dimarts la “santa vergonya”, davant la temptació de l’ambició que arriba a tothom. A partir del fragment de l’evangeli del dia, que narra discussions entre els deixebles de Jesús sobre qui era el més important, Francesc ha assegurat que “qui vol ser el primer ha de ser el servidor dels altres”. En Sant Pare també ha recordat que “tots, fins i tot Jesús, podem ser temptats, i una temptació és precisament l’ambició i la vanitat, com la dels amics de Jesús que s’avergonyeixen d’explicar aquella discussió, i callen, tot i que eren gent bona que no sabien que el camí del servei al Senyor no era tan fàci”.
El pontífex ha presentat igualment altres exemples concrets per fer comprendre aquesta temptació, alhora que ha demanat concretament que es resi per l’Església, “per tots nosaltres, perquè el Senyor defensi tots els seus membres de les ambicions, de la mundanitat, de creure’ns superiors als altres”. El pontífex ha comentat també que “aquesta perversió de les ambicions de poder o superioritat també es donen en els bisbes, les parròquies i els estaments eclesials en general”.
Important reunió interreligiosa a Egipte
Finalment destaquem que el Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós ha informat que el seu president, el Cardenal Jean-Louis Tauran, acompanyat per Miguel Ángel Ayuso Guixot i Khaled Akasheh, respectivament secretari i cap d’Oficina per a l’Islam d’aquest dicasteri, es desplacen aquest dimecres al Caire (Egipte) per participar en un seminari a la Universitat d’Al-Azhar, sota el títol El paper del-Azhar al-Sharif i del Vaticà per contrarestar el fenomen del fanatisme, l’extremisme i la violència en nom de la religió.
El cardenal Tauran encapçala la delegació catòlica, de la qual també forma part Bruno Musarò, nunci apostòlic a Egipte. Després de la històrica trobada entre el Papa Francesc amb el gran imam d’Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib, el 23 de maig passat, el bisbe Ayuso Guixot ha anat diverses vegades a la capital egípcia per participar en trobades i reunions preliminars. La reunió tindrà lloc, com altres vegades, poc abans del 24 de febrer, data històrica en què es commemora la visita Joan Pau II a Al-Azhar l’any 2000.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 21 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!