El Papa presenta la reconciliació en dues direccions: "Preparar el cor per rebre el perdó i perdonar oblidant"

El Papa ha expressat aquest dimarts el seu desig que el temps de Quaresma “ens prepari el cor” per al perdó de Déu i per perdonar com Ell, “oblidant” les culpes dels altres. És la pregària amb què Francesc ha acabat la seva homilia de la Missa matinal celebrada a la Capella de la Casa de Santa Marta. En comentar les lectures bíbliques de la litúrgia del dia, el Sant Pare s’ha referit a l’Evangeli que presenta la coneguda pregunta de Pere a Jesús sobre quantes vegades ha de perdonar un germà que ha comès una culpa contra ell. D’altra banda, ha parlat a partir de la lectura del llibre del Profeta Daniel, centrada en la pregària del jove Azarià condemnat a morir en un forn per haver-se negat a adorar un ídol d’or. Sobre això, el Papa ha subratllat que es tracta de la manera correcta de resar, tot sabent que s’explica sobre un aspecte especial de la bondat de Déu. “Quan Déu perdona, el seu perdó és tan gran que és com si oblidés, tot el contrari del que fem nosaltres, amb murmuracions, i sovint no oblidem perquè no tenim un cor misericordiós”, ha explicat.
A partir de l’Evangeli, en què Jesús relata la paràbola dels dos deutors, el Sant Pare ha recordat el que ha qualificat d’equació del perdó, referint-se també al “Parenostre, en què si nosaltres tenim el cor tancat, la misericòrdia de Déu no pot entrar”. En aquesta línia, ha animat tothom a “perdonar com perdona Déu, al màxim”. El Papa ha insistit en la idea que “el perdó del cor que ens dóna Déu és sempre Misericòrdia”. Finalment, Francesc ha recordat la importància de “rebre el perdó i després fer el mateix amb els altres: perdonar de cor”, alhora que ha animat els creients a “perdonar i ser perdonats”, com també a “tenir misericòrdia i experimentar la misericòrdia de Déu”. Igualment el Sant Pare ha assegurat que la perfecció de Déu té un punt feble exactament allà on la imperfecció humana tendeix, en canvi, a no fer rebaixes, a la capacitat de perdonar.
Sagrament de la Reconciliació aquest divendres a la basílica vaticana
D’altra banda, aquest divendres, el Papa presidirà el ritu de la Reconciliació de Penitents, amb la confessió i absolució individual a la Basílica de Sant Pere del Vaticà. Serà el moment penitencial més intens d’aquesta Quaresma, tot just a les portes dels exercicis espirituals de la Cúria Romana, amb el Papa, que es faran des de diumenge vinent i fins l’altre divendres. Ermes Ronchi, religiós dels Servents de Maria, dirigirà les meditacions sobre un seguit de preguntes de l’Evangeli. Hi haurà dues meditacions, una al matí i una altra a la tarda, intercalades amb les pregàries de la Litúrgia de les Hores i les estones de silenci. Dimecres vinent, per tant, no hi haurà audiència general del Papa, com tampoc audiències privades o oficials.
També destaquem, com a previsió, que el secretari vaticà per a les Relacions amb els Estats, Paul Richard Gallagher, visita aquests dies Londres, on tindrà reunions oficials amb les principals autoritats del Regne Unit i de la Commonwealth. Està programada també una trobada ecumènica amb l’arquebisbe anglicà Justin Welby i amb els representants catòlics britànics.
Comiat del director de Ràdio Vaticana
Federico Lombardi es va acomiadar de la direcció de Ràdio Vaticana aquest dilluns amb una Eucaristia, en què va parlar de missió, conversió i comunió. Després de 25 anys de servei a la cadena pontifícia, Lombardi va presidir la celebració a l’Església de Santa Maria in Traspontina, molt a prop de la seu de Ràdio Vaticana. Davant de moltes desenes de persones, el portaveu de la Santa Seu fa fer una crida a la comunitat que forma l’emissora perquè “miri amb esperança i confiança la reforma dels mitjans de comunicació vaticans, en un renovat servei al Papa i l’Església”.
Entre els concelebrants, destaquen Dario Edoardo Viganó, prefecte de la Secretaria per a la Comunicació, i Lucio Adrián Ruiz, secretari del dicasteri. Lombardi va subratllar en l’homilia que no s’ha de perdre mai de vista, des de la visió comunicadors al servei de l’Església, que la missió és anunciar la Paraula de Déu a tothom. També va recordar que les ones de la ràdio han de conviure ara amb nous instruments i nous llenguatges que puguin portar la Bona Notícia fins per tot el món i a les perifèries existencials. “Hem estat cridats a col•laborar en aquesta missió”, ha dit el director de l’Oficina de Premsa.
Federico Lombardi, a més, ha comentat que molts viuen aquest moment de transició per als mitjans vaticans amb una barreja de disponibilitat i perplexitat. “Atenció també als riscos, de vegades, de desconfiança o de dubte, de por, de vegades de divisió, de vegades de murmuracions causades per la incertesa i pel desconeixement clar del futur. En aquest temps, en aquesta situació que és també riquíssima de potencialitats, perquè el Senyor continua sempre a cridar-nos en el nou, hem de resar molt, hem d’assumir l’actitud justa de disponibilitat, de responsabilitat, d’esperança i de confiança”, ha assegurat.
Després de la missa, a la Sala Marconi de Ràdio Vaticana, Federico Lombardi Lombardi i el director administratiu de l’emissora, Alberto Gasbarri, es van acomiadar dels treballadors amb una cerimònia informal. També van rebre l’agraïment de la Secretaria d’Estat, a través de la salutació del substitut, Angelo Becciu, present a la trobada.
Agraïment dels bisbes mexicans a Francesc
La Conferència Episcopal de Mèxic ha agraït al Papa, en un missatge, “la seva pregària, els seus gestos, les seves paraules i el seu testimoni” durant la recent visita al país americà, del 12 al 18 de febrer. Els bisbes mexicans donen les gràcies al pontífex “per haver compartit els patiments del seu poble i haver-lo ajudat a valorar el patrimoni propi, les arrels i la cultura i identitat, per projectar-se cap al futur”. També agraeixen a Francesc que hagi permès a tothom “veure que Mèxic és un gran país i que, tot i que la nit sembli gran i fosca, hi ha moltes llums que anuncien esperança”.
L’episcopat de Mèxic recorda, a més, els moments especials d’aquesta visita, i agraeix a les institucions públiques i privades, als mitjans de comunicació, als voluntaris i a tot el poble mexicà la seva col•laboració en aquest viatge apostòlic. Finalment els prelats mexicans fan una crida general a reflexionar sobre els missatges del Sant Pare i posar-los en pràctica, “confiant en l’ajuda de Déu i en la intercessió de la Mare de Déu de Guadalupe”.

Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 1 de març.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!