El Papa presenta el viatge a Egipte com "una abraçada de consol"

Francesc vol que la seva visita a Egipte, aquest divendres i dissabte, sigui “una abraçada de consol i encoratjament a tots els cristians del Pròxim Orient”. Ho diu en un missatge de vídeo que s’ha fet públic aquest dimarts, en el qual el Sant Pare expressa el seu desig d’impulsar, amb aquest viatge apostòlic, “el diàleg interreligiós, sobretot amb l’Islam”. “La pau sigui amb vosaltres”. Així saluda el Papa els egipcis en un missatge en què expressa la seva profunda alegria i gratitud per haver estat convidat a visitar aquesta “estimada nació”, a la qual arriba “com un missatger de pau i com un amic”.
En aquesta línia, el pontífex diu que destija que el viatge “sigui una contribució vàlida al diàleg interreligiós i ecumènic, en aquest cas amb la venerada i estimada Església ortodoxa copta”. Alhora recorda que “el nostre món, esquinçat per una violència cega que ha colpit també Egipte, té necessitat de pau, d’amor i de misericòrdia”, i destaca la necessitat també de “constructors de ponts de pau, de diàleg, de germanor, de justícia i d’humanitat”. Finalment comenta que, en abraçar tot el poble egipci, abraça també tots els cristians del Pròxim Orient.

El valor de la humilitat
D’altra banda, el Papa ha assegurat aquest mateix dimarts al matí que “l’anunci de l’Evangeli s’ha de fer amb humilitat, superant la temptació de la supèrbia”. En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, coincidint avui amb la festa de Sant Marc Evangelista, Francesc ha defensat la necessitat que tenen els cristians de “sortir per anunciar”, i ha recordat que “un predicador ha d’estar sempre en camí sense buscar una assegurança de vida” com si es volgués quedar sempre segur i immòbil. En aquesta línia, el Sant Pare ha afegit que Jesús dóna als deixebles la missió d’anunciar l’Evangeli, “proclamat sempre en camí”. Davant la pregunta sobre l’estil d’aquest anunci, el pontífex ha comentat que, com Marc, que va aprendre del seu mestre Pere i seguint la fe també de Pau, “l’Evangeli no pot ser anunciat amb el poder humà o amb l’esperit d’escalar i pujar”, sinó revestint-se cadascú “d’humilitat recíprocament”, perquè “Déu resisteix als superbs, alhora que dóna gràcies als humils”.
El Papa ha explicat que, si un cristià diu que anuncia l’Evangeli “però no és temptat mai”, això vol dir que “el diable no es preocupa” perquè “estem predicant una cosa que no serveix”. Després de recordar que “sempre, en la veritable predicació, hi ha alguna cosa de temptació i també de persecució”, Francesc ha subratllat que, “quan estem en el sofriment, és el Senyor qui ens dóna la força, tal com ho va prometre quan va enviar els Apòstols”. En la festa de Sant Marc, fundador de l’Església d’Alexandria, a Egipte, el pontífex ha volgut dedicar avui l’Eucaristia al Patriarca dels Coptes Teodor II i als fidels d’aquesta confessió cristiana ortodoxa, amb els quals es trobarà divendres i dissabte durant la seva visita a Egipte. Francesc ha dit que demana “la gràcia del Senyor, perquè beneeixi les dues Esglésies, copa i catòlica, amb l’abundor de l’Esperit Sant”.

Visita Ad Limina dels bisbes de Cuba
I destaquem finalment que, des d’aquestdimarts i fins divendres de la setmana vinent, 5 de maig, els bisbes de Cuba estan de Visita ad limina Apostolorum. L’audiència amb el Papa està prevista per al dijous dia 4. Amb aquest motiu, tot l’episcopat de l’illa caribenyaha publicat conjuntament una carta als fidels en què expressen el seu desig de portar al Sant Pare “l’afecte i la fe” del poble cubà, alhora que recorden amb agraïment les dues visites que Francesc va fer a Cuba, el 2015 i el 2016, així com les dels seus predecessors, Sant Joan Pau II, el 1998, i el Papa emèrit Benet XVI, el 2012. Els bisbes cubans, a més, manifesten que “totes les diòcesis del país, amb les seves famílies, nens, joves, malalts, presos i gent gran, peregrinaran a Roma” a través de la seva representació.
Els prelats es mostren “segurs que les paraules que el Papa els adreçarà, com també les indicacions dels diferents dicasteris o Departaments de la Santa Seu, repercutiran favorablement en la vida de totes les diòcesis de Cuba”. La Visita ad limina ha començat amb un recés espiritual, i preveu trobades amb diferents Congregacions vaticanes, segons ha explicat la mateixa Conferència Episcopal Cubana. Un dels moments destacats a l’agenda serà el de la pregària als peus de la Mare de Déu Mambisa, patrona de Cuba, col·locada als jardins vaticans, a la qual bisbes confien aquesta visita per tornar confirmats en la fe i amb el desig de servir millor el seu poble.

Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 25 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!