El Papa invita els consagrats a ser "homes i dones de trobada" i a compartir "joia i angoixes amb els qui pateixen"

Francesc ha dit, aquest dimarts a la tarda, que els consagrats i les consagrades han de ser homes i dones “d’encontre, d’obertura al món”. En l’homilia de la Missa que ha presidit a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, com a cloenda de l’Any de la Vida Consagrada, el Papa ha destacat que aquesta actitud és “compromís amb els pobres, amb els necessitats i amb tota la humanitat, des del carisma propi però des de la trobada amb Jesucrist”, que és la nostra raó de ser com a creients. Un missatge prou interpelador i constructiu en la festa de la Presantació del Senyor, la Candelera i també la Jornada Mundial de la Vida Consagrada.
El Papa ha presidit una celebració de l’Eucaristia amb la qual es clausura l’Any de la Vida Consagrada. A la Basílica de Sant Pere del Vaticà, s’han reunit uns 6.000 consagrats, que participaven en la setmana conclusiva de la commemoració a Roma des de dijous passat. Ha estat una Missa concelebrada per desenes de bisbes i preveres i assistida per uns quants diaques. En l’homilia, el Papa ha dit que, “davant la nostra mirada, s’ha produït un fet, que és la presentació de Jesús al temple de Jerusalem, com a fill unigènit de Déu que ha vingut per a tothom, des de la misericòrdia i la tendresa de Déu”. També ha destacat que “Jesús és el rostre de la misericòrdia del Pare”.
El Sant Pare ha destacat que Jesús “ve al nostre encontre i nosaltres anem al seu, en una espera com la d’Israel per a l’acompliment de les antigues promeses, la icona que l’evangeli ens ofereix al final d’un Any de la Vida Consagrada viscut amb gran entusiasme, com un riu que conflueix en el mar de la misericòrdia, immens misteri d’amor que estem experimentant amb el Jubileu”. Francesc ha assegurat, a partir dels exemples d’Anna i Simeó, que en ells “veiem una espera en el Jesús que és la culminació”. Ha comentat, a més, que “els consagrats i les consagrades són cridats a ser homes i dones de trobada”.
El Papa també ha dit que “el qui es troba amb Jesucrist es fa promotor de la cultura de l’encontre, evitant l’autoreferencialitat que ens tanca en nosaltres mateixos”. En aquesta línia, ha dit que “Jesús no ens ha salvat des d’un món exterior, sinó assumint la nostra pròpia realitat, en un “compartir la condició de fragilitat de l’home del nostre temps”. En aquesta línia, ha conclòs que “totes les formes de vida consagrada, cadascuna segons el seu carisma, són cridades a estar en estat permanent de missió, compartint les alegries, les esperances, les tristeses i les angoixes dels homes d’avui, sobretot dels pobres, els necessitats i els qui pateixen”.
Francesc, d’altra banda, ha situat Josep i Maria en el centre de la necessitat de posar llum i esperança en els pobles del món, massa marcat per l’angoixa i els greus problemes, i ha posat com a exemple els fundadors dels ordes i les congregacions. El Papa ha recordat que “tots nosaltres també som cridats avui a fer una tria profètica i amb coratge”. També ha exposat “la gran alegria que dóna el lliurament generós d’una persona consagrada, alhora que ha afegit que tots mereixen un agraïment de tota l’Església”. Aquest dimarts al matí, també coincidint amb la festa de la Candelera i Jornada Mundial de la Vida Consagrada, els participants han pelegrinat a les basíliques majors de Sant Maria la Major i Sant Pau Extramurs.
Missatge amb motiu de l’inici de l’any xinès
D’altra banda, el Sant Pare és notícia en les últimes hores per una felicitació a la comunitat de la Xina, com també el seu president, Xin Jinping, expressada amb motiu de l’inici de l’Any xinès dilluns vinent, dia 8. En una entrevista a la publicació Asia Times i realitzada pel periodista Francesco Sisci, Francesc assegura que “admira la Xina, la seva gran cultura i la seva inesgotable saviesa”.
En aquesta conversa, que es va fer dijous 28 de geber i ara s’ha publicat, el pontífex analitza molts temes culturals i filosòfics relacionats amb el gegant asiàtic, sense entrar en qüestions religioses o polítiques. Diu que “la Xina sempre ha estat un punt de referència de grandesa, un gran país” pel qual Francesc expressa admiració. En aquesta línia, el Papa recorda que “l’Església catòlica està obligada a respectar de debò totes les civilitzacions, també la xinesa”. Sobre el repte de “la pau a través del diàleg, perquè ni hi ha cap altre camí”, el Sant Pare subratlla que “no s’ha de tenir por dels desafiaments” i que “cal tenir capacitat de trobar la manera que totes les cultures i les nacions convisquin i es respectin”. Igualment diu que “el diàleg no significa rebaixar-se a simples compromisos, sinó caminar junts per construir”, perquè “tots poden contribuir al bé comú”.
D’altra banda, preguntat per la política xinesa del fill únic, el Papa la qualifica de “problema dolorós” que posa els fills sota les condicions de “l’egoisme d’alguns sectors que prefereixen no tenir descendència”. Com a proposta de l’Any de la Misericòrdia, Francesc invita el poble xinès a “reconciliar-se amb la seva història, des dels seus encerts i els seus errors”, perquè això porta, afegeix, a la “maduresa i al creixement”. Finalment, pel que fa al creixement econòmic de la Xina, el Papa assegura que “s’ha d’afrontar la realitat com és i, després, treballar per intentar millorar-la”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 2 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!