El Papa homenatja els "nous màrtirs" dels segles XX i XXI

El Papa es desplaça aquest dissabte, dins l’octava de Pasqua, fins a la Basílica de Sant Bartomeu a l’Illa Tiberina, per celebrar la Litúrgia de la Paraula amb la Comunitat de Sant Egidi. Aquesta activitat de Francesc en un nou temple romà serà en memòria dels “nous màrtirs” dels segles XX i XXI. En un acte marcat per l’alegria expressada, la Comunitat de Sant Egidi ha presentat aquest divendres el programa d’aquesta visita, que començarà a les 5 de la tarda en un temple dedicat, des de l’any 1999 i per voluntat de Sant Joan Pau II, a la memòria dels «Nous Màrtirs».
A la Litúrgia de la Paraula, intervindran també parents i amics de tres dels nombrosos testimonis de la fe, la memòria dels quals es conserva a l’església de l’Illa Tiberina. Són Karl Schneider, fill de Paul, Pastor de l’Església Reformada, assassinat el 1939 al camp de Buchenwald perquè havia definit els objectius del nazisme, llavors en el poder, com «incompatibles amb les paraules de la Bíblia», Roselyne, germana de Jacques Hamel, assassinat a Rouen, a França, el 26 de juliol de 2016, quan acaba de celebrar la Missa, i Francisco Hernández Guevara, amic de William Quijano, un jove de Sant Egidi a El Salvador, assassinat el setembre de 2009 perquè, amb les «Escoles de la Pau» de la mateixa comunitat, oferia als adolescents del barri on vivia una alternativa a les «maras», colles de joves que sembren terror en aquest país d’Amèrica Central.
El Sant Pare, després de la seva homilia, retrà homenatge a aquestes persones exemplars en la fe a les sis capelles laterals de la basílica que conserven les relíquies dels màrtirs d’Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia, tant del comunisme com del nazisme. Durant la Litúrgia, s’encendran algunes espelmes per acompanyar cada pregària que es pronunciarà en memòria dels testimonis de la fe del segle XX fins als nostres dies. Els protagonistes seran des dels armenis, i els altres cristians de les Esglésies víctimes de massacres perpetrades durant la Primera Guerra Mundial, fins als màrtirs de la pau i del diàleg, com ara els monjos trapencs de Nostra Senyora de l’Atlas a Algèria i Andrea Santoro a Turquia. També serà homenatjat un home assassinat per la màfia, Pino Puglisi, a Itàlia, i els nombrosos missioners que, en nombrosos racons del món, han lliurat la seva vida per l’Evangeli.
El record arribarà tots els continents, amb la unió de noms més coneguts, com el de l’arquebisbe de San Salvador Óscar Arnulfo Romero, amb altres menys coneguts. Es resarà també pels Bisbes Mar Gregorios Ihrahim i Paul Yazigi, així com per Paolo Dall’Oglio, tots tres segrestats des de fa molt de temps a Síria i dels quals no es té cap notícia. En acabar la pregària, Francesc es trobarà, dins dels locals propers a la basílica, amb un grup de refugiats arribats a Itàlia gràcies a corredors humanitaris, i saludarà també algunes dones víctimes del tràfic de persones, així com alguns menors no acompanyats.
Davant aquesta gran trobada, l’historiador Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant Egidi, diu en un article editorial, publicat per la revista Famiglia Cristiana, que “els màrtirs revelen que el cristià té una força feble, feta de fe i d’amor, per resistir al mal”. El Professor Riccardi recorda que, a les sis capelles de la Basílica de Sant Bartomeu, diversos signes fan referència als màrtirs contemporanis de tots els continents.

El Sant Pare, vist per un company jesuïta argentí
D’altra banda, el jesuïta argentí Ángel Rossi, que va conviure durant 8 anys amb Jorge-Mario Bergoglio, ha explicat aquest divendres que la personalitat i la profunditat no ha canviat gens en el qui és ara el Papa Francesc. “Avui no és diferent de com era abans. L’únic canvi és que ara està més content, amb un estat de gràcia en l’alegria”, ha comentat. El Pare Rossi ha definit el Sant Pare com “un home de discerniment i d’una intel•ligència intuïtiva, a l’estil dels monjos antics, que parlaven de la cardiognosis, el coneixement del cor, un quadre que presenta ara el pontífex”. En aquesta línia, ha afegit que Francesc “va a la deriva del que Déu li va suggerint, i segurament, ell serà el primer sorprès, com ja va passar quan va ser elegit bisbe de Roma”.
Ángel Rossi ha destacat, a més, que el fet que Francesc hagi convocat i celebrat un Any Jubilar de la Misericòrdia ja ho diu tot sobre el seu tarannà. Ha explicat que “la misericòrdia el defineix perquè té una capacitat de tenir cura de la fragilitat de la persona, cosa que es veu, per exemple, en els gestos del Papa i també en el sagrament del perdó”. Finalment el jesuïta i excompany de Bergoglio ha qualificat l’actual pontífex d’home “d’una caritat que no només proclama, sinó que també viu”. Rossi ha aclarit que no és populista, sinó “simplement un home proper a la gent a qui batega el cor sobretot enfront de les necessitats, amb caritat generosa i alhora silenciosa, gaudida especialment pels senzills”. El Pare Rossi ha assegurat, en la mateixa línia, que “l’espiritualitat ignasiana és estimar i servir, ser contemplatius en l’acció, unes qualitats que té i mostra el Papa Francesc”.
Ángel Rossi és el fundador de Mans Obertes, una organització d’inspiració cristiana que va començar com una llar per a persones en situació de carrer i que avui atén centenars de persones entre indigents, malalts terminals i orfes en diverses províncies de l’Argentina. És autor de nombroses publicacions i llibres espirituals, destinats a abordar i orientar les diferents realitats tant de la joventut com de l’edat adulta, al servei de l’educació i dels qui es dediquen a l’acompanyament espiritual.
Diumenge de la Divina Misericòrdia
Aquest diumenge, segon de Pasqua, se celebra la Festa de la Divina Misericòrdia, una jornada instituïda per Sant Joan Pau II l’any 2000 coincidint aleshores amb la canonització de la santa polonesa Faustina Kowalska, coneguda com l’apòstol de la Divina Misericòrdia. La festa, lligada de manera inseparable a la Resurrecció de Crist, està situada amb tota la intenció en el final de l’octava pasqual. Ho ha destacat aquest divendres el postulador de la Causa de Canonització de Joan Pau II, Slawomir Oder, que ha recordat la gran sintonia entre el pontífex polonès i l’actual, Francesc, precisament pel gran valor de la Misericòrdia.
I finalment destaquem que, a Egipte, creix l’expectacio´davant la visita que Francesc farà divendres i dissabte de la setmana vinent. El lema triat per a l’esdeveniment, “El Papa de la Pau en un Egipte de Pau”, és una de les frases que els coptes ortodoxos i catòlics repeteixen amb més goig aquests dies per descriure les expectatives esperançadores d’aquest viatge apostòlic. Ho ha comentat aquest divendres Barnaba el Soryany, bisbe de l’església ortodoxa copta de San Jordi a Torí i Roma. que ha recordat que el bisbe de Roma “és molt estimat per tot el poble i tot el món cristià”, i ha conclòs que és esperat amb especial alegria i esperança “després de l’últim atemptat, davant el qual Francesc ha estat la primera persona que ha mostrat la seva proximitat a la comunitat copta”.

Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 21 d’abril

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!