Amb la culminació de les torres dels quatre evangelistes i projectant inaugurar la torre de Jesucrist de cara a l’any 2026, es pot dir que la Sagrada Família ja ha entrat en l’etapa final de construcció. Per aquest motiu, el papa Francesc va rebre en audiència privada, el 17 de febrer, el Patronat i l’equip directiu de la Sagrada Família.

Abans d’iniciar els seus exercicis espirituals, el Sant Pare va voler dedicar un temps a agrair la tasca de tots els presents. El Papa va entrar a la sala i va saludar individualment totes i cadascuna de les persones convidades, entre les quals es trobaven Mons. David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona; el rector de la basílica de la Sagrada Família, Mn. Josep Maria Turull; el president-delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps; l’arquitecte director, Jordi Faulí, i els membres del patronat i l’equip directiu de la Junta Constructora de la Sagrada Família, molts d’ells acompanyats per les seves famílies.

El bisbe David Abadías saludant el Papa.
Faulí mostra la maqueta definitiva de la Sagrada Família al Papa.

Després de la salutació i, fent alguna broma per ajudar a crear un clima familiar —en sintonia amb el caràcter del Sant Pare—, va iniciar dirigint-los unes paraules. “És important que el clima d’oració no es perdi en els temples” va ser el missatge que va voler recalcar el Pontífex, el qual ha volgut declarar, també, aquest any 2024 any de pregària, perquè tots els fidels es puguin preparar interiorment per al Jubileu del 2025. En un ambient “agradable i acollidor”, tal com defineix Mons. David Abadías després de la trobada, el Sant Pare va començar reconeixent la feina dels qui, com ells, tenen la responsabilitat de vetllar per la cura d’aquests llocs sagrats.

SIMBOLISME SAGRADA FAMÍLIA

El Papa va destacar l’estructura simbòlica de la basílica de la Sagrada Família, on cada portal representa un tema il·lustrat per passatges bíblics i emmarcat per la pregària. Des de la porta de la fe fins a la porta central de la caritat, Francesc va subratllar com n’és, d’important que la “fe predicada” es converteixi en oració viva sempre dirigida cap a Déu.

A més, va fer èmfasi en la figura central de la Sagrada Família com a recordatori del misteri de l’Encarnació i la importància de l’adoració contemplativa dels misteris com a eina per “obrir-nos a la llum”. Finalment, va convidar els presents a acollir els pelegrins amb una “actitud orant”, per tal que contemplin el projecte iconogràfic d’Antoni Gaudí en la seva integritat i, d’aquesta manera, puguin elevar les seves mirades cap a la divinitat.

L’última vegada que la Santa Seu rebia una maqueta de la Sagrada Família era en el pontificat de Pius XII. Així doncs, gairebé 70 anys després, l’arquitecte Jordi Faulí va ser l’encarregat de posar en mans de Francesc la maqueta definitiva del temple i explicar-li com serà el projecte final. D’altra banda, se li va regalar un llibre d’Antoni Gaudí i se li va fer entrega d’una carta de l’arquebisbe de Barcelona, Card. Joan Josep Omella, que no va poder assistir a l’encontre. “Va estar molt atent i interessat”, expressa Mons. Abadías, afirmant que van convidar Francesc a venir a Barcelona de cara a la culminació de la torre de Jesucrist, una proposta a la qual el Papa va respondre agraït, però que, de moment, no es pot confirmar.  

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!